Κόσμος

Καταλονία: Μόλις το 25% επιμένει πλέον στην ανεξαρτησία

Μόλις το ένα τέταρτο των Καταλανών θέλουν να συνεχίσουν με το σχέδιο διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την Ισπανία ενόψει των τοπικών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

Μόλις το 24% των ερωτηθέντων από τη Metroscopia δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν με τη διαδικασία ανεξαρτησίας μετά τις εκλογές, ενώ το 71% δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν οι πολιτικοί να βρουν μια συμφωνία βάσει του ότι η Καταλονία θα παραμείνει μέρος της Ισπανίας.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ίσως να μην καταφέρουν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις έδρες του καταλανικού κοινοβουλίου στις εκλογές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με το πρώτο μέρος της δημοσκόποησης του δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ωστόσο, το περιθώριο του στατιστικού λάθους του 2,4% και το γεγονός ότι η στήριξη είναι μοιρασμένη εξίσου μεταξύ των δύο πλευρών καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων από τις δημοσκοπήσεις. Στην τηλεφωνική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 1.800 Καταλανοί

Μια ενδεχόμενη αποτυχία να κερδίσουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν πλήγμα για τους Καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ντε φάκτο δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απ’ ευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button