Κόσμος

Καταναγκαστική εργασία μαθητών στην παραγωγή του iPhoneX – «Συναρμολόγησα 1.200 κάμερες σε μία βάρδια»

Να εργαστούν 11 ώρες την ημέρα στη γραμμή παραγωγής του νέου iPhoneX φέρονται να αναγκάστηκαν μαθητές από σχολείο της Κίνας, στο πλαίσιο προγράμματος «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας».

Αν και η εργασία των μαθητών δεν είναι παράνομη στην Κίνα, σε κάθε περίπτωση οι μαθητές πρέπει να αμείβονται ενώ η συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα να είναι εθελοντική. Επίσης το ωράριο εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Σύμφωνα με το Russia Today, οι μαθητές κατήγγειλαν ότι το ωράριο ξεπερνούσε κατά πολύ το προβλεπόμενο, φτάνοντας μέχρι και τις 11 ώρες. Ένας μαθητής κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να δουλέψει από το ίδιο το σχολείο, λέγοντας ότι συναρμολόγησε 1.200 κάμερες του νέου iPhoneX κατά τη διάρκεια μίας μόνο βάρδιας.

Τουλάχιστον 3.000 μαθητές από το Zhengzhou Urban Rail Transit School εργάστηκαν στην Foxconn, την εταιρεία παραγωγής του iPhoneX, στο πλαίσιο προγράμματος «μαθητείας». Η Apple ανέφερε ότι διερεύνησε τις καταγγελίες και διαπίστωσε ότι υπήρξαν όντως κάποιες περιπτώσεις υπερωριακής απασχόλησης μαθητών, αλλά επρόκειτο για «εθελοντική» απόφασή τους.

Η Foxcon είχε αποκτήσει αρνητική δημοσιότητα το 2010, μετά από 18 διαφορετικές απόπειρες αυτοκτονίας εργατών της στο εργοστάσιο στην πόλη Σενζέν, που είχε ως αποτέλεσμα 14 θανάτους. Οι εργάτες κατήγγειλλαν εξουθένωση από τις εργασιακές συνθήκες στο εργοστάσιο, φτάνοντας στο σημείο να αυτοκτονούν πηδώντας από τον τελευταίο όροφο του κτηρίου.

documentonews.gr

 

περισσότερα
Back to top button