Ελλάδα

Σκεπασμένο – Ένα από τα ομορφότερα αλλά άγνωστα φαράγγια της Δ.Μακεδονίας

Σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από το καταπράσινο Βελβεντό στο Νομό Κοζάνης, ο περιηγητής συναντά ένα από τα γραφικότερα φαράγγια της δυτικής Μακεδονίας: το “Σκεπασμένο” όπως ονομάζεται.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Με αφετηρία την εκκλησία της Αγ. Τριάδας και μετά από περίπου δεκάλεπτη πεζοπορία σ΄ένα λιθόκτιστο μονοπάτι, ανάμεσα σε αγριοβελανιδιές και πλατάνια, δίπλα στα τρεχούμενα νερά του καναλιού που κατασκεύασαν στη δεκαετία του ΄50 οι κάτοικοι του Βελβεντού για να αρδεύσουν τις δενδροκαλλιέργειές τους, φτάνεις στον πρώτο μεγάλο καταρράκτη του «Σκεπασμένου».

Στην βάση του καταρράκτη υπάρχει μια φυσική λίμνη με κρυστάλλινα νερά ανάμεσα στις φυλλωσιές και τις σκιές που σχηματίζουν τα αιωνόβια πλατάνια. Το σημείο αποτελεί τόπο συνάντησης πολλών φυσιολατρών, κυρίως νέων, καθ΄όλες τις εποχές του χρόνου.

Το 2004 μια ομάδα από τον Ελληνικό Σύλλογο Εξερεύνησης Φαραγγιών αναρριχήθηκε από το χωρίο Καταφύγι που ξεκινά το φαράγγι έως την βάση του με σκοπό την πλήρη χαρτογράφησή του. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 16 καταρράχτες. Ο ψηλότερος έχει ύψος 32 μέτρα και ο τελευταίος 27 μέτρα.

Κατά μήκος του φαραγγιού έχουν σχηματιστεί δεκάδες μικρές λίμνες, προσθέτοντας τη δική τους ομορφιά στο τοπίο, είτε είναι ανοιξιάτικο, είτε καλοκαιρινό, είτε φθινοπωρινό, είτε ακόμη και χειμωνιάτικο.

Η ύπαρξή τους κάνει ακόμη πιο ελκυστικό τον προορισμό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τις ζεστές μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου οι πισίνες του “Σκεπασμένου” σφύζουν από ζωή, ενώ οι κατασκηνωτές απολαμβάνουν τις σκιές του πλατανόδασους. Οι επισκέπτες αφήνονται στην δροσιά των νερών που ξεκινούν από την κορυφή των Πιερίων στα 1800 μέτρα για να καταλήξουν στη λίμνη Πολυφύτου και τον ποταμό Αλιάκμονα. Οι πιο τολμηροί επιλέγουν μονοπάτια και διαδρομές μεγαλύτερης δυσκολίας για να κολυμπήσουν σε μικρότερες αθέατες λίμνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ενώ οι πιο εκπαιδευμένοι επιλέγουν ένα δύσβατο μονοπάτι για μια ανάβαση στο χωριό Καταφύγι.

Με φόντο την πισίνα του “Σκεπασμένου” έχει διαμορφωθεί ένα μικρό φιλόξενο πάρκο όπου τους καλοκαιρινούς μήνες και υπό το φως του φεγγαριού και τις σκιές των Πιερίων μουσών να χορεύουν γύρω από τα κρυστάλλινα νερά, οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και παραστάσεις πολιτισμού. Το φαράγγι απέκτησε φανατικούς λάτρεις της περιπέτειας και της αναζήτησης του παρθένου φυσικού τοπίου μετά τον συνολικό εξωραϊσμό και την περιποίηση του χώρου από τον πρώην Δήμο Βελβεντού με χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Επίσης το φυσικό κάλλος του ?Σκεπασμένου? αποτελεί πεδίο εκπαίδευσης των μαθητών από όλα τα σχολεία της Ελλάδας με την συμβολή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού.

Το «Σκεπασμένο απέχει 35χλμ από την πόλη της Κοζάνης και 155 χλμ από τη Θεσσαλονίκη (1 ώρα και 50λ)

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button