Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ναός, Πνευματικό Κέντρο ή Αστυνομικό Μέγαρο

Αναγνώστης του ΦΟΥΙΤ θέτει μία ακόμη πρόταση για το επίμαχο δημοτικό οικόπεδο της Λεωφόρου των κύκνων.

Με αφορμή την συζήτηση που ξεκίνησε στο διαδίκτυο, αλλά προφανώς και μέσα σε γραφεία, για την ανέγερση νέου Ιερού Ναού αφιερωμένο στον Πολιούχο και προστάτη της πόλης μας ,  Άγιο Μηνά , διατυπώθηκαν πολλές απόψεις και βέβαια όλες είναι  σεβαστές.  Η ιδέα δεν είναι κακή με δεδομένο ότι ο Ιερός Ναός του πολιούχου της πόλης μας πράγματι θα χρειαζόταν έναν επιβλητικό και σύγχρονο ναό. Θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα στολίδι για την πόλη μας αλλά και ταυτόχρονα  θα  αφύπνιζε ακόμη περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών της πόλης μας και όχι μόνο, ένα συναίσθημα το οποίο είναι έντονα ανεπτυγμένο από αιώνες πριν  και αυτό το μαρτυρεί η παρουσία εξήντα και πλέον μικρών εκκλησιών βυζαντινών και μετά βυζαντινών  εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η επιλογή του χώρου στον οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί ένας τέτοιος ναός σίγουρα θα πρέπει να είναι στρατηγικός. Να είναι εύκολα προσβάσιμος , να είναι ορατός από όλα τα σημεία του ορίζοντα, να έχει μεγάλους βοηθητικούς και αύλειους χώρους . Ο χώρος, που τουλάχιστον από το διαδίκτυο παρουσιάστηκε και είναι το μεγάλο οικόπεδο δίπλα από το ενυδρείο  πράγματι θα ήταν ένας στρατηγικός χώρος ανέγερσης του Ναού και θα πληρούσε ίσως όλες τις προδιαγραφές .

Όμως το τοπίο το ξεκαθάρισε ο κύριος Δήμαρχος της πόλης σε μία ομιλία του, λέγοντας ότι σε αυτό το οικόπεδο θα ανεγερθούν, Πνευματικό Κέντρο, βιβλιοθήκη και αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιου χαρακτήρα.

Τα δύσκολα όμως ξεκινάνε από εδώ και πέρα.

Μια οργανωμένη κοινωνία, μια πόλη δεν παύει ποτέ να έχει και να δημιουργεί νέες ανάγκες . Οι ανάγκες αυτές  είναι αποτέλεσμα της ίδιας κοινωνικής εξέλιξης, είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης , είναι αποτέλεσμα των νέων γενικότερα αντιλήψεων και συνθηκών  για την ζωή. Η πολιτεία και η εκκλησία λοιπόν ως ακατάπαυστη κυψέλη μελισσών προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις νέες ανάγκες που γεννιούνται, προσπαθεί να φυλάξει την βασίλισσα από όλες τις κακοτοπιές και επιβουλές και στην προκειμένη περίπτωση η βασίλισσα είναι η ίδια μας η ζωή.

Η πολιτεία από την μια μεριά προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις νέες ανάγκες που γεννιούνται προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και αυτό αν θέλετε είναι και η υποχρέωση της ως ενδιάμεσος φορέας ανταπόδοσης των φόρων που  η ίδια επιβάλλει στους πολίτες της. Από την άλλη, η εκκλησία προσπαθεί να διατηρεί και να  ενδυναμώνει τo  θρησκευτικό συναίσθημα  των πιστών της- πολιτών , μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και βοήθειες , μέσα από  θρησκευτικές λειτουργίες  αλλά και μέσα από την ίδρυση – ανέγερση νέων ιερών Ναών. Και οι δύο όμως (πολιτεία και εκκλησία) είναι αδύνατον να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες μαζί. Αναγκαστικά μπαίνουν στην διαδικασία της αξιολόγησης των αναγκών τους. Παρατηρείται όμως πολλές φορές το φαινόμενο  της διάχυσης, δηλαδή η πολιτεία να παρεμβαίνει στην εκκλησία και η εκκλησία στην πολιτεία με αποτέλεσμα να έχουμε   σύγχυση ρόλων.  Ας παραβλέψουμε όμως το παραπάνω και ας πάμε παρακάτω.

Στην ατζέντα της ικανοποίησης αναγκών της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του νομού Καστοριάς  τα τελευταία χρόνια δια επιτάσεως έχει τεθεί και το θέμα ανέγερσης νέου Αστυνομικού μεγάρου. Είναι μια πραγματική ανάγκη που έχει να κάνει τόσο με τις άθλιες συνθήκες εργασίας του προσωπικού αλλά και το βασικότερο με την ασφάλεια των πολιτών . Το υπάρχον κτίριο που στεγάζει εδώ και δεκαετίες το αστυνομικό μέγαρο δεν ικανοποιεί πλήρως τις πιο πάνω ανάγκες.  Αστυνομικά οχήματα στοιβάζονται επί της Γράμμου δυσχεραίνοντας  την κυκλοφορία και γραφεία εντός του κτιρίου έχουν καταλάβει χώρους δωματίων όπως κουζίνας, σαλονιού, κρεβατοκάμαρας , παιδικού δωματίου και καθημερινού μιας και η οικοδομή αποτελείται από διαμερίσματα κατοικιών. Πραγματικά όμως παρόλες τις αντίξοες συνθήκες η αστυνόμευση του τόπου μας είναι σε πάρα πολύ καλά χέρια και το αίσθημα  ασφάλειας είναι βαθιά εμπεδωμένο στην συνείδηση μας.

Τι λέμε μέχρι τώρα…..

Λέμε λοιπόν ότι  έχουν δημιουργηθεί βασικές και απαραίτητες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν  .

 1. Νέος Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά,
 2. Πνευματικό Κέντρο , βιβλιοθήκη και χώρος αθλοπαιδιών
 3. Αστυνομικό Μέγαρο.

Όλες είναι απαραίτητες και πρέπει να υλοποιηθούν. Μπορούμε όμως να τις υλοποιήσουμε όλες μαζί;  Όχι βέβαια. Και εξηγούμαι:

Η πρώτη και δεύτερη ανάγκη ζητά ως χώρο ανέγερσης των υποδομών αυτών, το ίδιο οικόπεδο δίπλα από το ενυδρείο. Η τρίτη ανάγκη η οποία έχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  (πίστωση) έχει εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σε έναν απίστευτο κυκεώνα ενστάσεων και διεκδικήσεων, σε ότι έχει σχέση με τον χώρο που υποδείχθηκε για την ανέγερση του, στο πρώην στρατόπεδο του Μαθιουδάκη.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι ανάγκες αυτού του τόπου που περιγράψαμε παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές , πριν σπεύσουν κάποιοι και πούνε κάτι άλλο .Σαφώς και υπάρχουν, αλλά για τις ανάγκες του κειμένου θα περιοριστούμε σε αυτές που προαναφέραμε θεωρώντας ότι είναι και  ποιο άμεσες και οι οποίες βέβαια έχουν τεθεί επί τάπητος.

Άρα , αναγκαστικά μπαίνουμε στην διαδικασία της αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών αυτών. Με ποια διαδικασία θα αξιολογήσουμε και θα ιεραρχήσουμε.

Α) Το κριτήριο της χρηματοδότησης

Β) Το κριτήριο της άμεσης ανάγκης

Γ) Το κριτήριο του βασικότερου πυλώνα ενός ευνομούμενου κράτους το οποίο είναι η ασφάλεια των πολιτών (παρεμπιπτόντως κατά την δική μου άποψη  οι άλλοι δύο πυλώνες είναι η υγεία και η παιδεία).

Δ) Το κριτήριο της παραγωγικότητας της επένδυσης.

Ε) Το κριτήριο βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών.

ΣΤ) Το κριτήριο του  θρησκευτικού τουρισμού και ενδυνάμωσης του θρησκευτικού συναισθήματος.

Ζ) Το κριτήριο του πολιτισμού και αθλητισμού.

Κάποιοι θα προσθέσουν ή θα αφαιρέσουν κάποια κριτήρια.  Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσεγγίζει το θέμα σύμφωνα με την δική του σκέψη.

Από τα πιο πάνω κριτήρια μόνο η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου προκρίνεται ως η πιο  άμεση.  Ταυτόχρονα έχει εξασφαλισμένη πίστωση. Βασική προϋπόθεση  για την υλοποίηση του. Οι άλλες δύο βασικές ανάγκες ,του Νέου Ιερού Ναού και του Πνευματικού Κέντρου δεν πληρούν τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν τουλάχιστον μέχρι σήμερα και το βασικότερο δεν έχουν καμία  πίστωση εξασφαλισμένη. Ίσως στο  μέλλον να πληρούν τα κριτήρια αυτά και άλλα,  και να υλοποιηθούν.  Άλλωστε το συγκεκριμένο οικόπεδο, επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλο  μπορούν να ανεγερθούν και περισσότερα του ενός κτιρίου.

Το μπερδέψαμε αρκετά το θέμα εσκεμμένα,  για να προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και πράγματι τώρα κάποιος εύλογα θα διερωτηθεί τι δουλειά έχει ο Δήμος Καστοριάς με το αστυνομικό μέγαρο;  Έχει και πολύ μάλιστα. Γιατί να παραχωρήσει ένα δημοτικό οικόπεδο (τμήμα του ίσως)  για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου και να απωλέσει μέρος της περιουσίας του;  Η περιουσία του κάθε  Δήμου είναι περιουσία των πολιτών του. Και κάθε πολίτη τον ενδιαφέρει άμεσα η ασφάλεια του και πόσο μάλλον αυτά τα δύσκολα χρόνια που διάγει η Ελλάδα που καθημερινώς  κάτι παράνομο και κακό ακούμε.

Είναι καιρός λοιπόν να αφυπνιστούν και να καθίσουν στο τραπέζι όλοι οι αρμόδιοι του τόπου μας και με σύντομες διαδικασίες (ακύρωση των παλαιών) νέων μελετών, αδειών ,εγκρίσεων και συσκέψεων μετά των αρμοδίων του Υπουργείου να συμφωνήσουν  στην ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου στο οικόπεδο που προαναφέρθηκε και το οποίο είναι καθαρό, χωρίς διεκδικήσεις όμορων ιδιοκτητών και ιστορικών κτιρίων.

Θέλω να πιστεύω  ότι όταν για πρώτη φορά κατατέθηκε το αίτημα για ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, κάποιοι να το πρότειναν ή να το σκέφτηκαν το συγκεκριμένο οικόπεδο και κάποιοι να φέρανε τις αντιρρήσεις τους . Σήμερα όμως που τα πράγματα πήραν αυτήν την  τροπή για τον χώρο στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη, θα πρέπει , Δημοτική Αρχή, βουλευτές, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης,  Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς  να δώσουν  σάρκα και οστά σε αυτό το μείζον πρόβλημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία μας. Κάθε εμπόδιο που θα παρουσιαστεί, πάση θυσία πρέπει να ξεπεραστεί.  Είναι κρίμα να χαθεί η πίστωση για την ανέγερση που υπάρχει ήδη και περιμένει. Η ιστορία θα σας γράψει με χρυσά γράμματα.  Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής και δη του Δημάρχου της πόλης μας.

Σπεύδω να σας ενημερώσω ότι δεν  είμαι ένστολος, και ούτε είμαι μέλος κάποιας κίνησης πολιτών, αλλά είμαι ένας απλός πολίτης αυτής της πόλης  που πραγματικά θα ήθελα να ικανοποιηθούν όλες οι πιο πάνω ανάγκες που περιγράψαμε με πλήρη όμως αξιολόγηση και ιεράρχηση και για ευνόητους λόγους κρατάω την ανωνυμία μου.

Α.Κ.

περισσότερα

8 Comments

 1. Πολύ καλά κάνεις που κρατάς την ανωνυμία σου .Εγώ θα σε συμβούλευα και της ιδέες σου να της κρατάς για τον εαυτό σου

 2. Προτείνουμε στο Fuit ηλεκρονική ψηφοφορία μέσω της σελίδας του ,για να πάρουμε μια εικόνα τι θέλει ο κόσμος ,ψηφίζοντας ένα από τα παρακάτω ερωτήματα :

  1) Εκκλησία

  2) Πνευματικό κέντρο- βιβλιοθήκη

  3) Αθλητικές εγκαταστάσεις

  4)Αστυνομικό Μέγαρο

  5) Κολυμβητήριο

  6) Ας βάλει ό’τι νομίζει η ιστοσελίδα

  Νομίζουμε ,ότι τεχνικά το fuit θα έχει τη δυνατότητα , ώστε να μη ψηφίσει δύο φορές ο ίδιος υπολογιστής .

  Να υπενθυμίσουμε ότι από όλα τα πάρα πάνω , το κολυμβητήριο απουσιάζει παντελώς από την πόλη μας, αλλά και από το νομό μας .
  Κι αν αυτή η απουσία δεν είναι καίριο κριτήριο επιλογής , τότε πιο είναι ;

  Και κάτι τελευταίο : Έχει κανείς την αίσθηση , ότι για ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα , όταν κανείς μιλάει επώνυμα , μάλλον έχει περισσότερες πιθανότητες , να πείσει τους άλλους για τα λεγόμενά του ……..

 3. Στο οικόπεδο στην Κύκνων να γίνει μια μόνιμη Λαϊκή αγορά με σκεπαστρο κ έτοιμους πάγκους καθως κ χωρο στάθμευσης μικροπωλητών και πελατων. Στάση αστικών και πιατσα ταξί ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό στην πόλη. Στο στρατοπεδο έναντι ΝΟΚ στην Κύκνων ν γίνει αστυνομικό Μέγαρο κια στο μαθιουδακη πολιτιστικό Κέντρο, αυτά μπορούν να γίνουν και με αναποδη σειρά. Στο στρατόπεδο στην χλόη να γίνει αθλητικό Κέντρο με κλειστο γυμναστήριο για την ομαδα μπάσκετ βόλεϊ χάντμπολ κλπ, καθως και κολυμβητήριο. Επι της ευκαιρία να γινουν κ οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο τηε πόλης. (11ης Νοεμβρίου, Κομνηνού Ιουστινιανού και πλατεία μακεδονομάχων, μονόδρομος με αντίθετη φορα από την υπάρχουσα).
  Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε μια όμορφη πόλη, πού να στερείται υποδομών και να “μαλώνουμε” για το ποιος θα χτίσει στο σημείο με την μεγαλύτερη προβολή. Έχει τοσες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Δήμου και του στρατού που ολες οι υποδομές που μπορούν να γίνουν και η ζωή όλων να γίνει καλύτερη.
  Είναι κρίμα ο μικροπωλητής να κουβαλαει εκτός από τα προϊόντα του και σιδεριές και τέντες για να στησει τον πάγκο του λες κ βρίσκεται στο 1700. Δεν μπορεί μια Δημόσια υπηρεσία να μην εχει ενα κτήριο της με τις απαραίτητες προδιαγραφές, να στερείται ασανσέρ για τους ανάπηρους ή να μην εχει επαρκή χώρο στάθμευσης για αστυνομικούς και πολίτες.
  Ακόμη δεν νοείται πόλη χωρίς πολιτιστικό Κέντρο και αίθουσα δημοσίων εκδηλώσεων. Όσον αφορά την Εκκλησία, καλύτερα να δοθούν χρήματα για να ανακατασκευή και άνοιγμα στους πιστούς των αρχαίων βυζαντινών ναών. Οι οποίοι είναι πραγματικά έργα Τέχνης.
  Τέλος για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η μονοδρομηση του Κέντρου της πολης και η κίνηση με αντίστροφη φορά στην οδό 11ης Νοέμβριου θα ανακούφισει σε μεγάλο βαθμό την πόλη και θα δημιουργήσει θεσεις στάθμευσης, αλλά και η δημιουργία κυκλικων κόμβων στο ξενοδοχείο Καστορ, στο ενυδρείο στηξ ΔΕΗ, στην Νομαρχία και στο 5ο Δημοτικό θα μειώσουν πολυ τα τροχαία ατυχήματα. Το μονο που χρειάζεται είναι θέληση απο πλευράς των τοπικών αρχόντων με γνώμονα την αγάπη για την πολη μας.

 4. Το να γίνουν όλα (ναός, πολιτιστικό κέντρο, αστυνομία )είναι το ιδανικό.Ειναι όμως εφικτό να γίνουν όλα ή ευσεβής πόθος?Ποια είναι η ανάγκη της κοινωνίας και με ποια κατασκευή θα αποκτήσει ζωή η περιοχή?1Για την λαϊκή αγορά πού προτείνεται τι να σχολιάσω?Ναι δεν ζούμε στο 1700 αλλά που στην Ευρώπη παραχωρείται οικόπεδο φιλέτο για αποκλειστική χρήση (αφού θα υπάρχουν σιδεριές)σε ιδιώτες χωρίς την αγορά του ή την ενοικίαση του για όλο τον χρόνο?Για την αστυνομία θεωρώ ότι είναι ευθύνη του κράτους η κατασκευή (όπως και Νοσοκομείο, πυροσβεστική κτλ,) Μπορεί να παραχωρηθεί μια οποιαδήποτε έκταση και ως εκεί.Ναος υπάρχει σε κοντινή απόσταση όπως υπάρχει και ναός πολιούχου.Αν παρόλαυτα κάποιοι επιμένουν ότι για μια μέρα(πολιούχου) πρέπει να γίνει άλλος ένας εν καιρώ κρίσης ας μην αναρωτιόμαστε γιατί παραμονές άλωσης στη ΠΟΛΗ οι μοναχοί ήταν πιο πολλοί από αυτούς που πολεμούσαν… Πολιτιστικά κέντρα πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν 4-5 μικρά σε συνοικίακο επίπεδο για να έχουν ζωή.Με ευθύνη των συλλόγων να έχουν βιβλία, επιτραπέζια,να γίνονται δράσεις,θεατρικά,ενημερώσεις κτλ.Αν γίνει ένα μεγάλο θα έχει την ευθύνη ο Δήμος άρα δυσκολεύει η πρόσβαση,αίθουσες θα είναι κλειδωμένες για λόγους ασφαλείας καθαριότητας και μακάρι να βγω ψεύτης τελικά θα χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές τον χρόνο.. Εξάλλου στο παρελθόν γίναν πολλά μεγάλα πολιτιστικά σε αρκετά χωριά του νομού.Μια βόλτα από εκεί αρκεί για να διαπιστωθεί ποσό χρησιμοποιούνται. Αυτό που πιστεύω ότι επείγει να γίνει είναι κολυμβητήριο,εγκαταστάσεις αθλητικές, οτιδήποτε έχει σχέση με τα παιδιά και την νεολαία μας.Μια βόλτα στα κολυμβητήρια Κοζάνης. Πτολεμαΐδας και σε όλη την Ελλάδα φτάνει.Παντου σφυζουν από ζωή.Ολη μέρα γεμάτα και με αντίτιμο για να βγαίνει η συντήρηση.Οσο για το κόστος κατασκευής, τα έργα στη χώρα μας χρηματοδοτούνται από,50ως90% από την Ευρώπη… Ακόμα και μπασκέτες ή χώρος άθλησης να γίνει μια που σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει τίποτα απολύτως . Φτάνει πια με την γεροντοκρατια σε αυτή τη χώρα.Εκτος από καφετέριες έχουν να πάνε κάπου άλλου οι έφηβοι??

 5. Αγαπητέ Λάζαρε,
  Αν διαβάσεις καλύτερα το κείμενο θα δεις ότι σε κάποια παράγραφο αναφέρεται ότι υπάρχουν σαφώς και άλλες ανάγκες αλλά για τις ανάγκες του κειμένου περιορίζεται σε αυτά που έχουν συζητηθεί το τελευταίο διάστημα. Το κείμενο επικεντρώνεται στο Αστυνομικό Μέγαρο για τον λόγο ότι έχει εξασφαλισμένη πίστωση. Σαφώς και είναι δουλειά του Υπουργείου αλλά αν δεν κινηθούν σύντομα και οι τοπικοί παράγοντες και πολύ περισσότερο ο Δήμος δηλαδή να παραχωρήσει μια νέα έκταση ,ένα νέο οικόπεδο καθαρό , βλέπω να χάνουμε την πίστωση. Μιλάμε και για μία πραγματική ανάγκη. Όλα τα άλλα όντως είναι ευσεβής πόθος. Ισως ευχολόγια . … τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτήν η κατάσταση στην Ελλάδα..

 6. Κυκλικοί κόμβοι:
  Πριν 30 τριάντα χρόνια περίπου η συζυγός μου ταξείδεψε στην μακρυνή Ινδία ως φιλοξενούμενη σε πρεσβεία της Αυστραλίας στο Νέο Δελχί. Εγώ δεν πήγα διότι φοβόμουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Πενήντα βαθμοί κελσίου, δεν είναι λίγοι. Τότε εγώ έμαθα για το Τας Μαχάλ. Εκείνο όμως που θέλω να πω είναι ότι στην σύζυγό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός που όλοι οι οδηγοί ορμούσαν χωρις όμως να γίνεται καμιά σύγκρουση. Δεν υπήρχαν φανάρια. Η εξήγηση που δίνουμε τώρα είναι το γργονός ότι στην Ινδία υπήρχαν πριν από πολλά χρόνια οι κυκλικοί κόμβοι, οι οποίοι πρόσφατα σχετικά εμφανίστηκαν και στην Ελλλάδα. Άλλη κουλτούρα, άλλες συνθήκες, εντελώς άλλο περιβάλλον. Καμιά σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα. Σε όλη την πόλη και παντού αγελάδες. Μεγάλη η εμπειρεία να ζήσεις σε διπλωματικό περιβάλλον. Αυτοί οι χώροι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button