Κόσμος

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε – Ο στρατός κατέλαβε κοινοβούλιο, δικαστήρια και κρατική τηλεόραση

Πραξικόπημα εκδηλώθηκε στη Ζιμπάμπουε, με τον στρατό να αναπτύσσεται στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε και να καταλαμβάνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZBC.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε», είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς σε οδό της πρωτεύουσας.

Όταν ο στρατός εισήλθε στις εγκαταστάσεις του ZBC, διέταξε το προσωπικό να εγκαταλείψει το κτίριο. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και ένα στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο

 Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαράρε ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στην κατοικία του προέδρου Μουγκάμπε.

«Στοχευμένη επιχείρηση»

Για «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε κάνουν λόγο εκπρόσωποι των πραξικοπηματιών.

Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας…—και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης», είπε ένας στρατηγός διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει. «Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (…) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Ο στρατός, συνέχισε, θα «στοχοθετήσει κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον» του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.

Ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Τι οδήγησε στο πραξικόπημα

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν το δίχως προηγούμενο μπραντεφέρ μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του. Ο στρατός παρενέβη μετά την κατηγορία εναντίον του αρχηγού του στρατού περί «προδοσίας» που εξακόντισε το κόμμα του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το ZANU-PF, επιτείνοντας την έντονη φημολογία περί στρατιωτικού πραξικοπήματος στην αφρικανική χώρα.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε να παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδιδε ότι έβλεπε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα.

«Χλιαρή» αντίδραση από ΗΠΑ – Μεγάλη Βρετανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.

«Ενθαρρύνουμε τους αμερικανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε να μείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Λόγω της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας, ο πρεσβευτής διέταξε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους (σήμερα Τετάρτη)», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας από την πλευρά του προέτρεψε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι βρίσκονται στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, να παραμείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους ωσότου να ξεκαθαρίσει «η πολιτική κατάσταση» στην αφρικανική χώρα.

«Εξαιτίας της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στη Χαράρε» και των «δημοσιευμάτων περί ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητας», το Φόρεϊν Όφις «συνιστά στους βρετανούς υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χαράρε να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους ή στους τόπους διαμονής τους έως ότου η κατάσταση να γίνει σαφέστερη», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική διπλωματία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

περισσότερα
Back to top button