ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριά

Θησείο: Συνεχίζεται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΟΝΤΙΑ» (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΟΝΤΙΑ», των δύο Φωτογραφικών Ομάδων Φωτοστύλ «Φ.Υ.Γ.Ε.Σ.» με έδρα την Αθήνα και «ΦΩΤΟ.κύτταρο» με έδρα την πόλη της Λευκάδας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» στο Θησείο το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017.

­­­Ακολουθούν οι ομιλίες των ομιλητών:

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΟΝΤΙΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Εραστές της φωτογραφίας,

Καλησπέρα σας!

Απόψε εγκαινιάζουμε μαζί μια υπέροχη έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο ‘ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΟΝΤΙΑ’. Καστοριά λοιπόν, μια πανέμορφη πόλη που για μας σημαίνει:

Καρναβάλι

Αρχοντιά

Στιγμιότυπα

Τοπία

Ομορφιά

Ραγκουτσάρια

Ιστορία

Αγάπη

Λέξεις που συνθέτουν το πορτραίτο μιας σύγχρονης πόλης και εικόνες που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σ’ έναν τόπο πανέμορφο και ειδυλλιακό.

Ήταν Γενάρης του 2016 όταν αποδεχθήκαμε το κάλεσμα από την Κυρία Μπόϊκου να επισκεφτούμε την Καστοριά και να φωτογραφίσουμε την πόλη και το τοπικό καρναβάλι. Πράγματι, ταξιδέψαμε μέσα στην καρδιά του χειμώνα στην γοητευτική πόλη και με οδηγό την φωτογραφική τέχνη, αποτυπώσαμε εικόνες με χρώμα κι αίσθημα, ζήσαμε την έκρηξη χαράς και κεφιού, την ιεροτελεστία, την κάθαρση και την μύηση που αντανακλάται μέσα από πορτραίτα, στιγμιότυπα, ημερήσια, νυχτερινά και μεθύσαμε με τα παραδοσιακά χάλκινα μουσικά όργανα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του Καστοριανού καρναβαλιού.

Ας μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να πω δύο λόγια για την φωτογραφική ομάδα Λευκάδας το ΦΩΤΟ.κύτταρο η οποία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και αναγνωρίστηκε ως πολιτιστικό σωματείο τον Μάρτιο του 2016. Σήμερα αριθμεί 42 μέλη και αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο που δίνει ανάσα και πνοή στα φωτογραφικά δρώμενα του νησιού της Λευκάδας.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που έχει πάθος με την φωτογραφία και που πιστεύει ότι μια φωτογραφία μπορεί να απογειώσει το πιο ευτελές πράγμα ή να εκμηδενίσει το πιο σημαντικό δημιούργημα. Σκοπός μας είναι η προώθηση και η διάδοση της φωτογραφικής τέχνης στο νησί της Λευκάδας, στο νησί της ποίησης και της ομορφιάς.

Επί πλέον αναζητούμε δρόμους συνεργασίας με άλλους πολιτιστικούς φορείς και είμαστε ανοιχτοί σε γόνιμες προτάσεις που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την φωτογραφία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Αθηναίων για την ευγενική παραχώρηση του Πολιτιστικού κέντρου ‘Μελίνα Μερκούρη’ για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης και ιδιαίτερα την κυρία Αναστασία Μπόϊκου για την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης. Η έκθεση αυτή θα ταξιδέψει και σε άλλες δύο πόλεις την Λευκάδα και την Καστοριά, όπου θα φιλοξενηθεί στην Λευκάδα από 14 ως 21 Φεβρουαρίου 2018 και στην Καστοριά, μετά το Πάσχα του 2018.

Ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί συντροφιά με τις φωτογραφίες της έκθεσης κι ας αφεθούμε σ’  ένα νοερό ταξίδι ποίησης και ομορφιάς διότι όπως έλεγε και η Dorothea Lange:

‘Η φωτογραφική μηχανή είναι ένα όργανο που διδάσκει τους ανθρώπους να βλέπουν χωρίς φωτογραφική μηχανή’

Σας ευχαριστώ θερμά!

Κωνσταντίνος Σοφιανός

Καθηγητής πληροφορικής και πρόεδρος του Δ.Σ. της φωτογραφικής ομάδας  ΦΩΤΟ.κύττταρο Λευκάδας.

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε,

Είμαστε όλοι εδώ απόψε να εγκαινιάσουμε την έκθεση φωτογραφίας αυτών των υπέροχων και ταλαντούχων παιδιών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αναστασίας Μπόϊκου, με κεντρικό θέμα «Καστοριά – Αρχοντιά». Οφείλω να ομολογήσω πως όταν η Αναστασία μού μίλησε για την έκθεση και την προοπτική να βάλουμε στίχους ποιητικούς δίπλα στις φωτογραφίες ενθουσιάστηκα όμως αμέσως συνειδητοποίησα πως δεν ξέρω τίποτα ουσιαστικό για την Καστοριά πέραν από τις γενικές γνώσεις που όλοι λίγο πολύ κατέχουμε. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω και να ερευνώ.

Η ιδέα να πλαισιωθούνε οι φωτογραφίες με ποίηση δεν είναι σίγουρα πρωτότυπη. Αυτό που προσδίδει πρωτοτυπία είναι το ίδιο το θέμα της έκθεσης και αυτό γιατί η Καστοριά εντέλει είναι η πόλη της φύσης και της χαράς, του έρωτα και των εκφάνσεων του, είναι οι άνθρωποι της που ζούνε στην αγκαλιά της λίμνης και του επιβλητικού περιβάλλοντός της και συμπορεύονται με αρχοντιά. Μια υγιής εικόνα που κάνει την φωτογραφία πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ειδάλλως θα ήταν μία ακόμα έκθεση φωτογραφίας τοπίων από τις πολλές που γίνονται σήμερα.

Η Καστοριά είναι ένας τόπος πρωτίστως, ένας τόπος των ανθρώπων, της λίμνης, των σπηλαίων και της ιστορίας μέσα στους αιώνες και δευτερευόντως απλώς μια πόλη.

Ακόμα πιο πολύ ενθουσιάστηκα βέβαια όταν έμαθα πως αιτία και αφορμή για αυτήν την έκθεση είναι τα περίφημα Ραγκουτσάρια. Ουσιαστικά μια διονυσιακή γιορτή που μας έρχεται από τα αρχαία χρόνια, προσαρμοσμένη στα βυζαντινά και σύγχρονα χρόνια μα ο σκοπός της παραμένει ο ίδιος και απαράλλαχτος. Αρχές Γενάρη, όλοι οι κάτοικοι μα και οι επισκέπτες, ενώνονται σε μια διονυσιακή παρέλαση για να υποδεχτούν την αναγέννηση της φύσης και επισκέπτονται πόρτα πόρτα όλα τα σπίτια για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Φυσικά διονυσιακή γιορτή σημαίνει χαρά, χορός, αγάπη για την ζωή και το νόημά της, σημαίνει ένωση του πνεύματος με το σώμα για αυτό και στην Καστοριά ταίριαξε απόλυτα το έργο « Αρλεκίνος» της γλύπτριας Vassiliki. Ένα πολύχρωμο σύμβολο της κίνησης, του παιχνιδιού  και της χαράς αλλά και της νοσταλγίας για τα όμορφα πράγματα που μας έρχονται από παλιά και δεν πρέπει να ξεχασθούνε για αυτό και γιορτάζονται τούτα τα έθιμα κάθε χρόνο.

Η Καστοριά είναι όντως μια πόλη που μας έρχεται από πολύ πολύ παλιά. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την ομορφιά και σπουδαιότητα της λίμνης της μα είναι είναι καλύτερα να πούμε για το νεολιθικό οικισμό Λιμναίου, ο οποίος αποδεικνύει πως αυτός ο τόπος ήταν και παραμένει ξεχωριστός και πλούσιος. Για το σπήλαιο του Δρακου που αποδεικνύει πως η φύση ξεχειλίζει από παντού και μας χαρίζει απλόχερα διεξόδους ομορφιάς αλλά και για τα παραδοσιακά της σπίτια που στέκονται ζωντανά, λέγοντας και αποκαλύπτοντας ιστορίες από άλλες εποχές.

Η Καστοριά πηγαίνει προς το μέλλον, φροντίζει την διάσωση της ιστορίας με το λαογραφικό της μουσείο, την διάσωση του περιβάλλοντος με το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια και φυσικά με εκθέσεις σαν την σημερινή. Η έκθεση «Καστοριά – Αρχοντιά» εν έτη 2017 μας παρουσιάζει ιδανικά τον συνδυασμό όλων των παραπάνω στοιχείων που φτιάχνουν τις ψηφίδες της αρχοντιάς της. Αποτυπώνουν την αισθητική τώρα και λέω αισθητική διότι…

…Έχω την αίσθηση πως η ελευθερία της φωτογραφίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αισθητική. Λέγοντας αισθητική εννοώ εκείνη την υπεροχή του απλού, την σοφά ταιριασμένη με το ωραίο, εννοώ την επικράτηση της γοητείας με επιχειρήματα πνευματικά. Η αισθητική μιας καλής φωτογραφίας εναρμονίζεται αβίαστα με το μάτι και λειτουργεί ως μικρό αδελφάκι της φύσης και του κόσμου γύρω μας. Δεν αντιβαίνει τους φυσικούς κανόνες μα μόνο τους ανθρώπινους καθημερινούς κώδικες…δεισδύει σε περισσότερες από τις γνωστές διαστάσεις και ευτυχώς…Και πώς αλήθεια μας εντυπωσιάζει μια φωτογραφία αν και μόνο διαθέτει αισθητική, αν και μόνο διαθέτει την έμφυτη θαρραλέα ευγένεια να μας δείξει το αιώνιο και ταυτόχρονα να λειτουργεί στην υπηρεσία του παρόντος.

Μας εντυπωσιάζει η σημερινή έκθεση διότι δεν είναι ο μέσος όρος. Είναι πια καιρός ν’ αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε την όρασή μας μέσα από αληθινές φωτογραφίες και όχι από στείρες εικόνες. Μια λεπτή κόκκινη γραμμή άλλωστε χωρίζει την ανάγνωση της ανθρώπινης Ιστορίας από την διολίσθηση στην λήθη. Είναι καιρός πια ν’ ανταποκρινόμαστε στο ανθρώπινο, με το βλέμμα στραμμένο στην ψυχή της Καστοριάς και της φύσης της.»

Χρήστος Κούκης ποιητής

Εκθέτες: Αντώνης Αθανασόπουλος, Βασιλική Αγγελακoπούλου, Κωνσταντίνος Βεργίνης, Διονυσία Βλάχου, Νίκος Βλαχόπουλος,  Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Αγάπη Κακλαμάνη, Αποστόλης Μαραγκός, Γιώργος Μπάξας, Αναστασία Μπόϊκου, Τατιάνα Σαΐνη, Ελένη Σαραντοπούλου, Κωνσταντίνος Σοφιανός,  Βούλα Χόρτη, Ελένη Χόρτη. 

 Διάρκεια έκθεσης: 2 – 12 Νοεμβρίου 2017

 Υπεύθυνη διοργάνωσης – Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Αναστασία Μπόϊκου

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00

Κυριακή 10:00 – 14:00. Δευτέρα κλειστά.

Πρωινές ώρες Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και απογευματινές 18:00 – 20:00 ξεναγήσεις για το κοινό από την επιμελήτρια της έκθεσης Αναστασία Μπόϊκου.

Πληροφορίες τηλ. 6974828633.

Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο,  Στάση Μετρό Κεραμεικός

Τηλ.: 210-3452150

Είσοδος: Ελεύθερη

Συνδιοργάνωση:

Δημιουργική Φωτογραφική Ομάδα Φωτοστύλ «Φ.Υ.Γ.Ε.Σ.»

 http://fygesphotostyle.gr/el/home/

 «ΦΩΤΟ.κύτταρο» Φωτογραφική Ομάδα Λευκάδας

 http://photokittaro.wixsite.com/photokittaro

περισσότερα
Back to top button