Καστοριά

Στο στόχαστρο πάλι η τοπική μας εκκλησία (του ΔώραΘέτη)

Τεράστια κουβέντα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για την αξιοποίηση του «φιλέτου» οικοπεδικής γης που κατέχει ο Δήμος Καστοριάς στην είσοδο της πόλης. Πέρα από τις διαφορές στην οικονομικοτεχνική άποψη και θεωρία του κάθε πικραμένου για το τι θα έπρεπε να γίνει και μάλιστα και με ποιο τρόπο, εμφανίζεται ταυτόχρονα, και σχεδόν συντονισμένα, μια κοινή γραμμή εναντίον μιας προοπτικής που συζητιέται, και έχει να κάνει με την παραχώρηση ενός κομματιού από αυτό το φιλέτο στην Ι.Μ. Καστοριάς για την ανέγερση Ιερού Ναού στην μνήμη του αγαπημένου και πολιούχου Αγίου Μηνά!

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η εκκλησία δέχεται τα βέλη από διάφορές πλευρές. Χωρίς να θέλουμε να ισχυριστούμε ότι στο σώμα της όλα βαίνουν άριστα και πως οι επιλογές της δεν χωράν κριτική και διορθώσεις, θα προσπαθήσουμε να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μακριά από την «μόδα» της γενικής και άκριτης επιθεσιολογίας των τελευταίων ημερών.

Καταρχήν, η Ι.Μ. Καστοριάς φαίνεται να έχει κάνει ένα αίτημα προς τον Δήμο Καστοριάς για παραχώρηση κάποιας έκτασης γης εδώ και αρκετές  δεκαετίες περιμένοντας καρτερικά τουλάχιστον 4 δημαρχιακές θητείες.  Την ίδια ώρα που μεμονωμένα άτομα, σύλλογοι κάθε είδους, εμπορικές εταιρίες , ΜΚΟ αγνώστου προελεύσεως και σκοπού, και κάθε είδους θεσμός και νομικό πρόσωπο ζητάνε από τον Δήμο Καστοριάς  οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, πού βρίσκεται άραγε  το παράλογο όταν η εκκλησία προσπαθεί και αυτή να αιτηθεί το παραμικρό;  Εάν υπάρχουν αστερίσκοι για τον τρόπο που ο Δήμος, και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή Αγγελή, χειρίζεται το θέμα, δεν έχει σίγουρα ευθύνη η εκκλησία και κακώς στρέφονται τα βέλη εναντίον της.

Από την άλλη, ας σταθούμε λίγο να δούμε ποιος ακριβώς είναι ο φορέας που ζητάει την παραχώρηση κάποιας έκτασης γης και για πιο σκοπό. Πρώτα από όλα αναφερόμαστε φυσικά στο τελετουργικό και θρησκευτικό ρόλο της εκκλησίας, μιας και αναφέρεται σε μια συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού μας, στους χριστιανούς ορθόδοξους, η οποία φυσικά και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Επίσης, η ανέγερση ενός Ιερού Ναού με ίδια οικονομικά μέσα αποτελεί στην ουσία μια συλλογική κατάκτηση όλων τω κατοίκων της Καστοριάς μιας και είναι ο μοναδικός χώρος με απρόσκοπτη και άνευ αποκλεισμού ελεύθερη πρόσβαση και χρήση όλων των κατοίκων. Όσο για αυτούς που με περηφάνια άλλες φορές αναφέρονται στο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο των ήδη 60, 70, 80 εκκλησιών και επιχειρηματολογούν πως δεν χρειάζεται ακόμα μια,  απλά αυτοαναιρούνται. Φαντάζεστε να είχε μείνει η Βυζαντινή Αρχόντισσα που καυχιούνται διάφοροι όψιμοι ειδικοί της τουριστικής ανάπτυξης, στην μια ή δυο εκκλησίες με το επιχείρημα ότι υπάρχει ήδη μια στην απέναντι αυλή ή στην κάτω γειτονιά;

Εξάλλου, στα νεότερα τμήματα της πόλεως της Καστοριάς η αραιή ύπαρξη ναών, μάλλον αποκαλύπτει την πνευματική ασυνέχεια με το πνεύμα των προγόνων μας. Είναι λοιπόν αυτονόητη η προσπάθεια της τοπικής εκκλησίας να συνεχίσει την παράδοση του τόπου μας.

Επιπλέον, και ίσως σημαντικότερο για κάποιους, η εκκλησία αποτελεί…

Συνέχεια στο kastoria365.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button