Καστοριά

Απαγορεύονται οι γουρούνες σε όλους τους δρόμους της χώρας

Την ολική απαγόρευση από όλους τους δρόμους της χώρας των τετράτροχων μοτοσυκλετών, όπως είναι γνωστές «γουρούνες» προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που φέρνει ριζικές αλλαγές στον ΚΟΚ. Παράλληλα προβλέπει βαριά πρόστιμα σε όσους ενοικιάζουν οχήματα σε όσους δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης

 Του Γιώργου Αντωνόπουλου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα οι ελαφρές και βαριές τετράτροχες μοτοσικλέτες (γουρούνες) καθώς και τα οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων, που είναι σχεδιασμένα για χρήση εντός δρόμου ή και παντός εδάφους, απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους. Τις οδούς αυτές επιτρέπεται μόνο να διασχίζουν κάθετα.

Παράλληλα προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να προβλέπεται η ειδική εκπαίδευση των οδηγών των παραπάνω μοτοσικλετών και οχημάτων. Η απόφαση θα καθορίζει το περιεχόμενο την διάρκειά της, τους όρους, τις προϋποθέσεις, την διαδικασία καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπαίδευση αυτή.
 Τέλος προβλέπει ότι σε περίπτωση εκμίσθωσης μοτοσικλετών ή οχημάτων σε πρόσωπο, που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης επιβάλλεται τόσο στον εκμισθωτή όσο και στο μισθωτή και τον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης πρόστιμο ποσού 1.000 ευρώ.
 Σε κάθε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και δήμευση της μοτοσικλέτας ή του οχήματος. Για την δήμευση συντάσσεται πρωτόκολλο κατάσχεσης από το αρμόδιο όργανο. Τα δημευθέντα δύνανται να παραχωρούνται σε υπηρεσίες ή να εκπλειστηριάζονται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του ΚΕΔΕ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών μπορούν να καθορίζονται όλα τα θέματα και οι λεπτομέρειες για την επιβολή της δήμευσης, την παραχώρηση σε υπηρεσίες και τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

dikaiologitika.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button