Καστοριά

Καστοριά: Το αντιγριπικό εμβόλιο στον παιδικό πληθυσμό

Ελευθερία Μαυρογένη-Βαρσάμη, παιδίατρος  

Με τον ερχομό του  φθινοπώρου και την έναρξη των σχολείων ξεκινούν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Η αλλαγή του καιρού σε συνδιασμό με την πιο συχνή συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους , όπως στο σχολείο,στους παιδικούς σταθμούς,στα παιδικά πάρτι κ.λ.π. κάνουν πολύ πιο έντονο τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού της γρίπης.

Η εξάπλωση της γρίπης

Η γρίπη είναι μια ίωση που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα από παιδί σε παιδί ή από ενήλικα σε παιδί, όταν έρθει σε επαφή με το άτομο που νοσεί. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος να κολλήσει ένα παιδί τη γρίπη είναι οι μήνες από τον Οκτώβριο έως  (και) τον Απρίλιο. Για το λόγο αυτόν αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνεται εγκαίρως (περίπου μέσα Οκτωβρίου) επειδή θέλει περίπου 15-20 μέρες για να κάνει την προβλεπόμενη αντισωματική απάντηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της γρίπης

1- Το ίδιο το εμβόλιο δεν μπορεί να προσκαλέσει γρίπη.

2- Προστατεύει μόνο από τον ιό της γρίπης και όχι από τα κοινά κρυολογήματα. Πολλοί γονείς ρωτούν » Γιατί κολλήσαμε πάλι, αφού έχουμε κάνει το εμβόλιο της γρίπης; »

Κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου κυκλοφορούν περίπου τριακόσιοι διαφορετικοί ιοί του αναπνευστικού και όχι μόνο, από τους οποίους δεν μας θωρακίζει η αντιγριπική εμβολιαστική κάλυψη.

Όταν το εμβόλιο χορηγηθεί στο παιδί , το αμυντικό του σύστημα θα παράγει τη δική του προστασία εναντίον της ασθένειας. Εάν σε δεύτερο  χρόνο λοιπόν το παιδί έρθει σε επαφή με τον πραγματικό ιό δεν θα αρρωστήσει γιατί θα έχει ήδη την προστασία.

3- Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί στη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

—   Παιδιά που παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας ο παιδίατρος δεν συστήνει ή αναβάλλει προσωρινά τον εμβολιασμό. κατά περίπτωση.

—   Στο πλαίσιο κάποιου εμπύρετου, ο εμβολιασμός αναβάλλεται , μέχρι το παιδί να γίνει καλά.

—  Σε παιδιά που έχουν γνωστές αλλεργίες σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου δεν γίνεται εμβολιασμός, όπως και στα παιδιά που έχουν αλλεργία στο αυγό, κατόπιν συνενοήσεως παιδιάτρου και παιδοαλλεργιολόγου

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

— Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν)

— Το εμβόλιο δε γίνεται σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Για να προστατευτεί το βρέφος σε αυτή την περίπτωση συστήνεται ο εμβολιασμός στα άτομα που έρχονται σε επαφή με το μωρό (γονείς,μεγαλύτερα αδέλφια,παππούδες…)

— Παιδιά ηλικίας από 6 έως  36 μηνών κάνουν τη μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου των ενηλίκων.

— Σε παιδιά εληκίας 36 μηνών και πάνω συνίσταται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.(τριδύναμου ή τετραδύναμου)

— Εάν το παιδί έως την ηλικία των 8 χρόνων δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ για την γρίπη θα κάνει δύο δόσεις σε διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.

 Από τη στήλη ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 kastoria365.gr

 

περισσότερα
Back to top button