Κόσμος

Αυτό είναι το πιο ρομαντικό και δολοφονικό γυναικείο ρούχο

auto-einai-to-pio-romantiko-kai-dolofoniko-gunaikeio-rouxo-w_lΣτον 19ο αιώνα δήλωνε την κοινωνική τάξη αλλά και την ομορφιά. Χιλιάδες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους φορώντας το

Οι λατινικές λέξεις crinis (“τρίχες”) και lin (“λινάρι”) είναι οι ρίζες της ονομασία του. Το κρινολίνο, το δημοφιλές γυναικείο εξάρτημα ομορφιάς, έμβλημα θηλυκότητας που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τον 19ο αιώνα. Το κρινολίνο ήταν το σκληρό εσωτερικό κάτω από τις φούστες και τα φορέματα για να δείχνουν τεράστια και φουσκωμένα όπως υπαγόρευε η μόδα της εποχής. Αρχικά υιοθετήθηκε στην ενδυμασία των εύπορων γυναικών της Γαλλίας και έπειτα διαδόθηκε και σε άλλες χώρες.

Κάθε κίνηση με το κρινολίνο ήταν δύσκολη. Το κάθισμα, το περπάτημα, το πέρασμα από πόρτες, ενώ λόγω του μεγέθους του εμπόδιζε σε όλες τις κινήσεις τη γυναίκα που το φορούσε. Ο George Routledge σε ένα εγχειρίδιο εθιμοτυπίας που δημοσιεύθηκε το 1875 κατηγορούσε τις γυναίκες του Λονδίνου που το φορούσαν ενώ δεν ανήκαν στην αστική τάξη. Υποστήριζε ότι όταν το φορούσαν οι υπηρέτριες κυρίως και έσκυβαν για να κάνουν δουλειές οι άντρες έβλεπαν τα πόδια τους και αυτό το θεωρούσε παρενόχληση.

Έγινε αντικείμενο σάτιρας, παρόλο που ήταν σημαίνον της κοινωνικής ταυτότητας και για έναν ακόμα λόγο: ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο.   Ο Αλεξάντερ Μάξγουελ έγραφε ότι οι γυναίκες φορώντας κρινολίνο καταλαμβάνουν το χώρο πέντε ανθρώπων, και τελικά οι γυναίκες είναι αυτές που θα κατακτήσουν την ανθρωπότητα. Η μόδα ήταν πάνω από όλες τις κριτικές και η τάση να φορούν κρινολίνο ονομάστηκε “crinolinemania.”

Παρόλο που οι Άγγλοι αγωνίστηκαν για να φοριέται το κρινολίνο μόνο από γυναίκες της αστικής τάξης, οι φωτογραφίες από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η μόδα είχε εξαπλωθεί παντού, ήταν το καλό φόρεμα ακόμα και των γυναικών χωρικών.

Το κρινολίνο ήταν αληθινά ένα θανατηφόρο ρούχο. Εκτιμάται ότι, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1850 και τα τέλη της δεκαετίας του 1860 στην Αγγλία, περίπου 3.000 γυναίκες σκοτώθηκαν σε πυρκαγιές που σχετίζονται με το κρινολίνο. Οι The Times αναφέρουν ένα τέτοιο περιστατικό στις 13 Φεβρουαρίου 1863, όταν ένα δεκατετράχρονο κορίτσι κάηκε εξαιτίας του κρινολίνου που φορούσε και έπιασε φωτιά όταν προσπάθησε να πλησιάσει να πιάσει μερικά κουτάλια πάνω από το  τζάκι.

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button