Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η Καστοριά μπορεί να γίνει ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός (γράφει ο Ρωμύλος Μαντζούρας)

Στο Μουσείο Ακρόπολης, οι πολυπληθείς επισκέπτες παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνες το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ που προβάλει της ομορφιές της χώρας όλες τις εποχές του χρόνου. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας κυριαρχούνται από εικόνες (εντυπωσιακές ομολογουμένως) της περιοχής της Καστοριάς.

Πραγματικά η Καστοριά με τη λίμνη και τα δάση φυλλοβόλων που την περιβάλλουν το φθινόπωρο παρουσιάζει ένα υπερθέαμα χρωμάτων. Τις τρεις περίπου εβδομάδες που τα φύλλα των δέντρων και το γλυκό φως της εποχής δημιουργούν εικόνες μεγάλης ομορφιάς, έπρεπε να είναι για την Καστοριά μια περίοδος μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων.

Μουσικοί, καλλιτέχνες και παραγωγοί τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες σπουδαίες εμπειρίες σε φεστιβάλ που θα χωροθετούνταν σε περιοχές της πόλης και των πανέμορφων χωριών του Βιτσίου. Οι ξενοδόχοι θα πρόσφεραν μειωμένες τιμές στις διανυκτερεύσεις εκτός Σαββατοκύριακου, ενώ οι εστιάτορες θα παρουσίαζαν πιάτα παραδοσιακά ή μη με προϊόντα μόνο της εποχής και της περιοχής. Οργανωμένες ποδηλατοβόλτες, επισκέψεις σε αποστακτήρια και οινοποιεία και χίλια δύο αλλά πράγματα.

Αυτά δεν αποτελούν κάτι που κατέβασε το κεφάλι μου αλλά προγράμματα φεστιβάλ του φθινοπώρου που γίνονται σε άλλες χώρες του κόσμου, ειδικά στις Ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ (autumnleavesfestival) Για να μη σχολιάσουμε το τι γίνεται στην Ιαπωνία όταν ανθίζουν οι κερασιές (jnto.go.jp/sakura).

Πιστεύω πώς υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή της Καστοριάς σε θέσεις τέτοιες που μπορούν να εμπνευστούν από αντίστοιχα παραδείγματα, να συντονίσουν και να πείσουν φορείς και επαγγελματικές ενώσεις για την δημιουργία ενός φεστιβάλ που κάτοικοι και επισκέπτες θα απολάμβαναν εξίσου και θα γινόταν σημείο αναφοράς. Όπως και να χει πάντα το λίγο παραπάνω κάνει τη διαφορά.

Ρωμύλος Μαντζούρας

Η φωτογραφία σήμερα το πρωί (22/10/2017) του Δημήτρη Σαββόπουλου

Το βίντεο είναι από φθινοπωρινό φεστιβάλ στις ΗΠΑ

περισσότερα
Back to top button