Κόσμος

Για μια χούφτα φασόλια – Πόσο κοστίζει το ίδιο γεύμα σε διαφορετικές χώρες του κόσμου

Πιθανότατα θα στοιχηματίζατε για το αντίθετο, όμως θα χάνατε: ένα πιάτο φαγητό στις Φιλιππίνες είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο πιάτο στη Νέα Υόρκη. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πιάτο φασόλια: Στη Νέα Υόρκη ένα απλό πιάτο κοστίζει 1,20 δολάρια για να ετοιμαστεί, η προετοιμασία ωστόσο του ίδιου πιάτου στις Φιλιππίνες έχει κόστος 9,34 δολάρια.

Η έρευνα «Counting the beans: The true cost of food around the world» («Μετρώντας τα φασόλια: Το πραγματικό κόστος του φαγητού στον κόσμο») διαπίστωσε ότι το κόστος ενός πιάτου φαγητού στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου -και ιδίως σ’ αυτές που ταλανίζονται από εμφύλιες διενέξεις και οικονομική κατάρρευση- είναι απείρως υψηλότερο απ’ ό,τι στις πλούσιες χώρες της Δύσης.

Στο Νότιο Σουδάν, τη χώρα που βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης, για ένα αντίστοιχο πιάτο με φασόλια ένας πολίτης χρειάζεται να δαπανήσει το 155% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος. Ποσοστό που σημαίνει ότι για έναν Νεοϋορκέζο η φασολάδα θα του κόστιζε εκεί… 321,70 δολάρια!

Στη ΒΑ Νιγηρία, όπου ένα πιάτο φαΐ κοστίζει σήμερα το 121% του ημερήσιου εισοδήματος, η παραπάνω φασολάδα σε όρους εισοδήματος Νέας Υόρκης θα κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 200,32 δολάρια.

Στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, όπου για ένα πιάτο φαγητό απαιτείται το 115% του ημερήσιου εισοδήματος των πολιτών, σε όρους εισοδήματος Νέας Υόρκης θα αποτιμάτο στα 190,11 δολάρια, στο Μαλάουι στα 94,43 δολάρια ενώ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στα 82,10 δολάρια.

Ως βασικότερες αιτίες της ακρίβειας σ’ αυτές τις χώρες η έρευνα καταγράφει τις εμφύλιες συγκρούσεις, την ελλιπή ασφάλεια και τις κατεστραμμένες αλυσίδες εφοδιασμού.

 iefimerida.gr

περισσότερα
Back to top button