Ελλάδα

Τον Νοέμβριο η πρώτη κλήρωση για την λοταρία αποδείξεων – Πώς θα μάθετε εάν κερδίσατε 1.000 ευρώ

Οι συναλλαγές, που κάνουν με κάρτα οι φορολογούμενοι τον Οκτώβριο ή με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω e-banking, θα συγκεντρωθούν και η πρώτη κλήρωση θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Μέσω ενός μηνύματος, που θα λάβουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet, οι πρώτοι 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι τον Νοέμβριο, θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό να προστίθενται 1.000 ευρώ, ως ανταμοιβή για τις συναλλαγές, που πραγματοποίησαν μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι θα δίνονται 12 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έτσι για φέτος το Δεκέμβριο θα γίνει μεγάλη κλήρωση για 11 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως τόνισε μιλώντας “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7” ο φοροτεχνικός Μαρίνος Μαρκεζίνης, βοηθά στο “να ενισχυθεί η τάση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους ή ηλεκτρονικούς τρόπους για να κάνουν τις αγορές τους”.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανάλογα με τις συναλλαγές που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος κάθε μήνα θα λαμβάνει και αντίστοιχους λαχνούς.Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά. Ως βάση παίρνονται οι μηνιαίες συναλλαγές και έτσι για τα πρώτα 100 ευρώ, που θα πραγματοποιήσει κάποιος σε ένα μήνα θα έχει 100 λαχνούς.  “Για τα επόμενα 400 ευρώ, που θα συγκεντρώσει μέσα στο μήνα, μετά τα 100, ένας λαχνός θα αποκτάται για κάθε 2 ευρώ συναλλαγών. Για τα 500-1000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ, ενώ για συναλλαγές πάνω από 1.001, θα αποκτάται ένας λαχνός για κάθε 4 ευρώ. Αυτή η κλιμάκωση έρχεται να περιορίσει λίγο την μεγαλύτερη πρόσβαση στα έπαθλα αυτών, που δαπανούν περισσότερα κάθε μήνα και να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση” εξήγησε ο κ. Μαρκεζίνης.
Κάθε μήνα θα κληρώνονται 1.000 νικητές και ακόμη 1.000 αναπληρωματικοί. “Εάν κάποιος έχει κληρωθεί ξανά στον ίδιο μήνα ή δεν εμφανίζεται, θα καταλαμβάνει την θέση του ο επόμενος από την σειρά των αναπληρωματικών” σημείωσε ο κ. Μαρκεζίνης, ενώ για τραπεζικούς λογαριασμούς ανέφερε ότι “οποιοσδήποτε παίρνει μέρος στην κλήρωση πρέπει να δηλώνει μέσα από το TAXIS έναν λογαριασμό, που θα χρησιμοποιείται για να κατατίθεται το έπαθλο και σε αυτόν θα πρέπει να είναι το πρώτο όνομα, αυτός, που διεκδικεί το έπαθλο ή που θα κερδίσει”.

Εάν ωστόσο κάποιοι δεν πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη διαδικασία και κερδίσουν, θα έχουν δικαίωμα μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών από την στιγμή, που θα τους ανακοινωθεί ότι είναι από τους τυχερούς της λοταρίας των αποδείξεων, να δηλώσουν τον λογαριασμό για να τους κατατεθεί το έπαθλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτά τα 1.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετα, θα είναι αφορολόγητα και δεν θα συναθροίζονται ως εισόδημα προκειμένου να χορηγηθούν επιδόματα ή κάθε είδους παροχές σε ανθρώπους, που παίρνουν.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει κίνητρα για το πλαστικό χρήμα, οπότε είναι εύκολος ο έλεγχος για τις αποδείξεις, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής. “Σε λίγο καιρό λέγεται πως θα κληρωθούν και μη χρηματικά έπαθλα, όπως και σε ορισμένες κληρώσεις θα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλίζονται ποσά, ώστε να υπερβαίνει το συνολικά διανεμόμενο ποσό, το 1 εκατ. ευρώ. Όπου έχει εφαρμοστεί έχει πετύχει σημαντικά ποσοστά αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ευελπιστώντας ότι θα συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα” υπογράμμισε.
Ακόμη ο κ. Μαρκεζίνης αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για ένα σχέδιο, που φέρεται να επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας, για ρύθμιση 120 δόσεων, όσων δεν καταφέρουν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και που θα αφορά οφειλές (ασφαλιστικές ή φορολογικές) , που δημιουργήθηκαν εως τις 31/12/2016. Όλα βεβαίως θα μπουν στην κουβέντα, που διεξάγεται με τους δανειστές, για την γ’ αξιολόγηση. “Σοβαρά αξιολογείται από τους δανειστές και ήδη έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα εμπόδια και παρεμβαίνουν προκειμένου να τον κάνουν πιο σύνθετο. Π.χ. θέτουν ένα θέμα ότι αυτός, που θα ενταχθεί στην ρύθμιση η περιουσία του να μην ξεπερνά το 10πλάσιο της οφειλής. Αυτό έαν γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά θα στερήσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, που οφείλουν μικρά ποσά, να ενταχθούν σε αυτή την ρύθμιση.Για αυτό μέσα από αυτή την πορεία των συνομιλιών ελπίζουμε όλοι, ότι μέσα στο διάστημα, που θα διαρκέσει η γ’ αξιολόγηση, θα ανακοινωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για αυτούς, που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό” κατέληξε.
περισσότερα
Back to top button