ΕλλάδαΚαστοριά

Πότε θα προβληθεί η Μηχανή του Χρόνου με την Πεντάβρυσο (ρεπορτάζ)

H βραβευμένη εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, έρχεται στην τηλεοπτική στέγη της Cosmote TV

Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος

13η σεζόν, σε παραγωγή Cosmote TV, κάνει πρεμιέρα στο Cosmote History το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στις 20:00, με ένα δίωρο αφιέρωμα στην επέτειο του “ΟΧΙ”, ενώ τα επόμενα νέα επεισόδια, θα προβάλλονται από τις 6 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21:00.

Για ακόμα μία χρονιά, η “Μηχανή του Χρόνου” κάνει αναδρομή στο παρελθόν, ρίχνοντας φως σε άγνωστα γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων και διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτόπτες μάρτυρες διηγούνται τις ιστορίες τους, ενώ στην έρευνα συμβάλλουν και επιστήμονες με μελέτες πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Κάθε πρόσωπο, άποψη και είδηση έχει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση της αλήθειας.

Το επετειακό αφιέρωμα της 28ης Οκτωβρίου (Σάββατο 28/10, 20:00), θα φέρει στο φως τον άγνωστο πόλεμο των Ιταλών και Γερμανών κατασκόπων και την προσπάθεια της Ελλάδας να τους εντοπίσει και να τους αδρανοποιήσει. Η έρευνα φωτίζει και την προσωπικότητα του πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι που έδωσε το τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά, με τον οποίο γνωρίζονταν από το 1917, την περίοδο της εξορίας του Μεταξά στην Ιταλία. Θα μάθουμε επίσης για τις άγνωστες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Βοβούσα και την Κλεισούρα, αλλά και για το πώς ο ελληνικός στρατός θριάμβευσε απέναντι στην ισχυρή Μεραρχία “Λύκοι” της Τοσκάνης. Επίσης, ιστορικοί, ερευνητές και βετεράνοι του αλβανικού μετώπου μοιράζονται άγνωστες λεπτομέρειες για τις μάχες και τα άταφα οστά των Ελλήνων πολεμιστών που δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα.

Η “Μηχανή του Χρόνου” έχει δημιουργηθεί από τους Χρίστο Βασιλόπουλο και Δημήτρη Πετρόπουλο, και έχει καταφέρει να αποσπάσει το δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος προαγωγής δημοσιογραφίας Α.Μπότση, ενώ και στην Κύπρο έχει ψηφιστεί δύο φορές από το κοινό ως η καλύτερη ενημερωτική εκπομπή. Το 2016 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ της εκπομπής προτάθηκαν ως επίσημο βοήθημα των μαθητών για την εμπέδωση και κατανόηση ιστορικών γεγονότων.

Η προσθήκη της εκπομπής “Μηχανή του Χρόνου” στο πρόγραμμα του Cosmote History, ενισχύει το ποιοτικό μπουκέτου του καναλιού, στο οποίο περιλαμβάνονται πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ παραγωγής Cosmote TV, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

sport24.gr

Στη φωτογραφία, ο δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Θεοδόσης (Γιάννης) Γρηγοριάδης στη γέφυρα της Πενταβρύσου στον Αλιάκμονα, όπου έγιναν τα γυρίσματα και οι συνεντεύξεις για την ιστορική γέφυρα με τα κάρα των κατοίκων, το 1940 – 1941.  Δημοσιογραφικό επιτελείο της εκπομπής βρέθηκε στην Πεντάβρυσο, με την πρωτοβουλία και συνεργασία του Τάκη Κλαζίδη.

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button