ΚαστοριάΠρόσωπα

Φιλώτας Ταλίδης: “Μόνο στην εκκλησία μπορούμε να βρούμε την πνευματική ανακούφιση από όλα τα δεινά” (συνέντευξη)

 

Στους κόλπους της εκκλησίας ανήκει  ο γνωστός ιατρός της πόλης μας, Φιλώτας  Ταλίδης. Πλέον, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, θα μπορεί να γιατρεύει και την ανθρώπινη ψυχή.

Απόφαση ζωής για τον Φιλώτα Ταλίδη 

Η τελετή χειροτονίας  έλαβε χώρα με την παρουσία πλήθους κόσμου  στον  Ιερό Ναό Μητροπόλεως Καστοριάς ενώ η  χειροτονία,  έγινε από τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Ο πρεσβύτερος Φιλώτας – Ταλίδης μίλησε αποκλειστικά  στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ για την μεγάλη του απόφαση να ασπαστεί την ιεροσύνη.

Ενημέρωσε παράλληλα ότι πρόκειται για μια απόφαση  και των τεσσάρων μελών της οικογένειας του « Δεν ήταν μια απόφαση δική μου, την οποία ξαφνικά πήρα και τους την ανακοίνωσα και απλά το δέχτηκαν. Ήταν μια απόφαση για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και οι τέσσερις», είπε χαρακτηριστικά .

Από εδώ και στο εξής πέρα από το επάγγελμα του γιατρού που ανακουφίζει ανθρώπινες ζωές. Καλείστε τώρα να ανακουφίζετε και τις ψυχές των ανθρώπων.

Προσθέτω αυτό τη στιγμή ένα δεύτερο λειτούργημα στο ήδη λειτούργημα που κάνω του γιατρού, για να μπορέσω να διακονήσω την εκκλησία του Χριστού και κυρίως την τοπική μας εκκλησία. Κύριο μέλη μου είναι  να προσφέρω ότι μπορώ περισσότερο στον συνάνθρωπο μας γιατί η εποχή είναι δύσκολη και  πραγματικά οι συνάνθρωποι μας  έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από στήριγμα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την μεγάλη απόφαση  στη ζωή σας;

Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο που έδωσε αυτό το έναυσμα, θεωρώ ότι η χειροτονία μου ήταν μια φυσική πορεία και κατάληξη  από την περίοδο που σταμάτησα να ασχολούμαι με την περιφέρεια. Όταν έληξε η θητεία μου στην περιφερειακή αρχή είχα ήδη αρχίσει να προσφέρω στην εκκλησία του χωριού μου στον Απόσκεπο από το ψαλτήρι. Μετά ήρθε η φοίτηση μου στη σχολή Βυζαντινής μουσικής Μητρόπολης Καστοριάς και αυτό κάθε μέρα μέσα μου δυνάμωνε τη σχέση μου με την εκκλησία και με το Χριστό και κατέληξα στο να θέλω να υπηρετήσω την εκκλησία μας από την πλευρά του ιερέα και όχι μόνο από την πλευρά του αναγνώστη. Ήταν μια απόφαση που τη συζήτησα με τον πνευματικό μου πατέρα, τη συζήτησα με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς και σιγά- σιγά έγινε μέσα μου διακαής πόθος.

Τα τελευταία χρόνια η εκκλησία βάλλεται σε μεγάλο βαθμό όπως άλλωστε και η τοπική μας εκκλησία  εσείς τι απαντάτε σχετικά με αυτό; …

Διαβάστε τη συνέχεια στο kastoria365.gr

 

περισσότερα
Back to top button