Κόσμος

Ο Τραμπ κήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση καταστροφής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Τρίτη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την Πολιτεία της Καλιφόρνιας, η οποία σαρώνεται από γιγαντιαίες πυρκαγιές εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι- σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό- και υπέστησαν τεράστιες καταστροφές οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Ο ρεπουμπλικάνος «διέταξε να προσφερθεί ομοσπονδιακή βοήθεια» στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν την 8η Οκτωβρίου και «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο απολογισμός των θυμάτων έγινε ακόμη βαρύτερος την Τρίτη, με μια καταμέτρηση της εφημερίδας Washington Post που βασίστηκε στις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών να κάνει λόγο για 15 νεκρούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν περίπου 150 άνθρωποι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάνω από 450.000 στρέμματα γης ήδη μετατράπηκαν σε αποκαΐδια σε όλη την Καλιφόρνια. Οι δυνάμεις της ελπίζουν ότι η εξασθένηση των ανέμων θα τους επιτρέψει να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Πάνω από 2.000 κατοικίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της πιο πυκνοκατοικημένης Πολιτείας της χώρας, ο Τζέρι Μπράουν. Οι αρχές κάνουν λόγο για 17 μέτωπα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Ορισμένες από τις φωτιές δεν είχαν περιοριστεί χθες παρά μόλις από το 5 ως το 15%, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

περισσότερα
Back to top button