Άργος Ορεστικό

Κέντρα Εκπαίδευσης: Το σχέδιο για το λουκέτο το Νοέμβριο και την κατάταξη στρατιωτών σε μονάδες στην παραμεθόριο

Τη διαδικασία που θα μπει λουκέτο στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, αποκαλύπτει το Armyvoice.gr. Η απόφαση του ΥΠΕΘΑ λήφθηκε μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε δυο μονάδες τον περασμένο Ιούλιο, στην Ξάνθη και στην Κω.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο για την παύση λειτουργίας των υφιστάμενων Κέντρων Εκπαίδευσης, αφού η νομοθεσία δεν απαιτεί κάποια τροποποίηση ως προς το πού παρουσιάζονται οι στρατιώτες όταν κατατάσσονται.

Αυτό ουσιαστικά λύνει τα χέρια τις πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην αλλαγή, χωρίς  να “λογοδοτήσουν” κάπου.

Η αλλαγή θα προωθηθεί ως “βελτίωση της διαδικασίας κατάταξης των νεοσυλλέκτων” και δεν θα γίνεται αναφορά στα υφιστάμενα κέντρα εκπαίδευσης, ώστε να μειωθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις.
Ωστόσο υπάρχει θέμα με το νομικό πλαίσιο για τις μεταθέσεις των οπλιτών και θα απαιτηθεί η σχετική τροποποίηση.

  • Θα πρέπει να αλλάξει το Μηχανογραφικό Σύστημα της Στρατολογίας.
  • Θα πρέπει να επιτευχθεί ευρεία διάδοση τους συστήματος ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της φόρμας με τα στοιχεία των στρατευσίμων, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη προετοιμασία από πλευράς Γενικού Επιτελείου.

Το σχέδιο, όπως και αυτό που είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Νικόλαος Ντούβας, είναι βασισμένο σε γερμανικό πρότυπο. Ωστόσο, τότε είχε “σκοντάψει” στην “ελληνική” νοοτροπία του “Μωριά”.

¨Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε αναγνώστης μας, “το  Μωραΐτικο σύστημα και τα παράγωγα αυτού είναι η κύρια πηγή της καχεκτικότητάς μας διαχρονικά, καθώς έχει διαποτίσει-διαπεράσει το DNA μας”.

Κι εαν στην εποχή των “παχιών αγελάδων” που δεν υπήρχαν και πολύ μεγάλα προβλήματα στις πόλεις, κατάφεραν ορισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη ένας σχεδιασμό, και να λειτουργήσουν 26 κέντρα εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, είναι αντιληπτό το τι αναμένεται να γίνει και τώρα.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παρασκήνιο” στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ, που έχει την ευθύνη και τον σχεδιασμό του προγράμματος, είναι:
• Ο οριστικός σχεδιασμός των Σημείων Παρουσίασης, σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τη γεωγραφική καταγωγή και τον τόπο μετάθεσης των καταταγέντων.
• Η έγκαιρη έκδοση των διαταγών τοποθέτησης.
• Η μείωση του χρονικού διαστήματος από την κατάταξη έως τη μετάθεση στη Μονάδα όπου οι καταταγέντες θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
• Η άμεση στελέχωση των Μονάδων Εκστρατείας.
• Η αποφυγή άσκοπων, χρονοβόρων και κοστοβόρων μετακινήσεων από και προς τη νησιωτική Ελλάδα.
• Η ορθολογικότερη και ταχύτερη κατανομή των οπλιτών στα Σημεία Παρουσίασης και στη συνέχεια στις Μονάδες Τοποθέτησης.
• Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους των Σημείων Παρουσίασης αναφορικά με τα υφιστάμενα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Το όλο θέμα βέβαια θα κριθεί στην ανταπόκριση που θα έχουν στις αντιδράσεις των κοινωνιών που είχαν συνηθίσει να έχουν Κέντρα Εκπαίδευσης στις πόλεις και θεωρούν ότι ενισχύεται η οικονομία της πόλης.

armyvoice.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button