Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Κουρμπάν 2017” στον Γέρμα (φωτογραφίες)

Για άλλη μία χρονιά ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γέρμα Καστοριάς αναβίωσε το έθιμο του ” Κουρμπάν” στην πλατεία του μικρού όμορφου ορεινού χωριού μας!
Το πρόβειο που πρόσφεραν οι άξιοι Κτηνοτρόφοι μας σε συνοδεία με τη μανέστρα και τις πατάτες, συνετέλεσαν στο υπέροχο γεύμα στο οποίο παρευρέθηκε όλο το χωριό μα και φίλοι του τόπου μας!
Το ” Κουρμπάν’ ” αν και κατ’ ονομασία τουρκικό έθιμο ( συγκεκριμένα Αραβικό) , έχει τις ρίζες του στα βάθη της ελληνικής παράδοσης , μας θυμίζει τις θυσίες των ζώων εκείνης της εποχής και η κοινή συνεστίαση και συνδαιτημονία των ευσεβών πιστών ! Αργότερα πέρασε στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες με την ονομασία του φαγητού της αγάπης και σήμερα ευκαιρία να βρεθούν συγγενείς και φίλοι!
Το πρόβειο κρέας αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα, αυτό που θα πάρει μαζί του όλες τις αμαρτίες μας και θα γίνει η κάθαρση των ψυχών.
Βέβαια παρόμοιο έθιμο βρίσκουμε σε πολλά μέρη ,και μάλιστα με την ίδια ονομασία!
Στην βόρεια Ελλάδα ο συνδυασμός του πατροπαραδοτου αυτού εθίμου ταιριάζεται και με τον καρτσμά, δηλαδή την λήξη των εργατικών εργασιών το Φθινόπωρο και το κλείσιμο των ανθρώπων για να περάσει ο μακρύς παγερός χειμώνας ,ευχόμενοι ότι του χρόνου οι σοδειές θα είναι πιο μεγάλες!

Χρόνια πολλά, Καλόν Καρτσμά και του χρόνου!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπατζίμος

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button