Αθλητικά

Δύο χώρες… μία σχολή, ένα χρυσό μετάλλιο

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία τους σε Ευρωμπάσκετ ως ανεξάρτητες χώρες, μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, διεκδικούν Σερβία και Σλοβενία, στον αποψινό τελικό (21:30). Η Γιουγκοσλαβία είχε κατακτήσει τελευταία φορά το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ το 2001, στην Κωνσταντινούπολη (Αμπντί Ιπεκτσί) νικώντας στον τελικό την οικοδέσποινα Τουρκία.

Πρώτος τελικός χωρίς… ΗΠΑ για τη Σερβία του Τζόρτζεβιτς
Τελευταία φορά που ανέβηκαν στο βάθρο οι Σέρβοι σε Ευρωμπάσκετ ήταν το 2009 στην Πολωνία, όταν κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο (ηττήθηκαν στον τελικό από την Ισπανία) κι ενώ είχαν αποκλείσει στον ημιτελικό τη Σλοβενία. Με Ομοσπονδιακό τεχνικό τον Σάσα Τζόρτζεβιτς κατέκτησαν, πάντως το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (2014). Και τις δύο φορές εμπόδιο προς την κορυφή υπήρξαν για τους Σέρβους στον τελικό οι ΗΠΑ! Στο Ευρωμπάσκετ του 2015, στη Λιλ, η Σερβία συμβιβάστηκε με την 4η θέση, μετά την ήττα στον «μικρό» τελικό, από την οικοδέσποινα της τελικής φάσης, Γαλλία.

Πρώτο μετάλλιο… και πρώτο χρυσό η Σλοβενία;
Το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα σε μεγάλη διοργάνωση στην ιστορία της διεκδικεί η Σλοβενία! Οι Σλοβένοι δεν έχουν ανέβει ποτέ στο πρώτο σκαλί του βάθρου, παρά μόνο στο υποδεέστερο European League, με την εθνική ανδρών στο βόλεϊ! Και η… Ιστορία ήθελε αυτό να συμβεί στον πρώτο μπασκετικό τελικό σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο χώρες που κάποτε βρίσκονταν κάτω από την ίδια σημαία! Ούτως ή άλλως, με την πρόκρισή της στον τελικό, η εθνική μπάσκετ των ανδρών της Σλοβενίας έχει εξασφαλίσει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της. Οι Σλοβένοι μετρούν δύο ασημένια μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βόλεϊ του 2015 και ένα το 2004, με την εθνική Σλοβενίας του χάντμπολ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Λιουμπλιάνα. Σε επίπεδο ανδρών στο μπάσκετ, η καλύτερη θέση σε Ευρωμπάσκετ ήταν η 4η το 2009, όταν ηττήθηκαν στον «μικρό» τελικό από την εθνικής Ελλάδας!

Πιο παραγωγική η Σλοβενία
Η Σλοβενία έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 90 πόντους μέσο όρο σε 8 αγώνες (720 πόντους συνολικά), με 46,9% στα σουτ εντός πεδιάς, 35,8% στα τρίποντα και 79,9% στις ελεύθερες βολές. Πρώτη σε παραγωγικότητα είναι η Λετονία (την οποία απέκλεισαν οι Σλοβένοι στον προημιτελικό) με 91,6 πόντους μέσο όρο σε 7 παιχνίδια. Η Σερβία πετυχαίνει 82 πόντους μέσο όρο σε 8 αγώνες (656 πόντους στο σύνολο), με 49,1% στα σουτ εντός πεδιάς, 33,1% στα σουτ τριών πόντων και 76,4% στις βολές. Σε σύνολο ριμπάουντ οι δύο φιναλίστ παρουσιάζουν απόλυτη ισορροπία με 38,9 μέσο όρο.

Ισορροπία στα ριμπάουντ, λίγα λάθη οι 2 φιναλίστ
Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς υπερτερούν στα επιθετικά (12,6 έναντι 11), ενώ αυτοί του Κοκόσκοφ στα αμυντικά (27,9 έναντι 26,3 των Σέρβων). Καλύτεροι «κλέφτες» είναι οι Σλοβένοι με 8,3 ανά αγώνα (6,6 η Σερβία). Οι Σλοβένοι κάνουν 11,3 λάθη ανά παιχνίδι, ενώ οι Σέρβοι 11,5. Μόνο οι Λετονία, Ιταλία και Ουγγαρία έκαναν λιγότερα λάθη, αλλά το άγχος και η πίεση ενός τελικού μπορούν να αλλάξουν τα αριθμητικά δεδομένα στον συγκεκριμένο τομέα για τους παίκτες των δύο ομάδων.

Πασάρουν οι Σέρβοι, κόβουν οι Σλοβένοι
Στις ασίστ οι Σέρβοι παρουσιάζονται καλύτεροι με 21,4 ανά αγώνα, ενώ η Σλοβενία έχει 18,9. Στα κοψίματα, η Σλοβενία βρίσκεται ψηλά, με 3,3 (2 η Σερβία).

Γκόραν Ντράγκιτς εναντίον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς
Σε 8 αγώνες, ο σταρ των Μαϊάμι Χιτ Γκόραν Ντράγκιτς πετυχαίνει 21 πόντους μ.ο., με 37,5% στα τρίποντα, 83,6 στις βολές, 47% εντός πεδιάς. Ο γκαρντ των Σακραμέντο Κινγκς από αυτό το καλοκαίρι και πρωταθλητής Euroleague με τη Φενερμπαχτσέ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς μετρά 20,3 πόντους μ.ο. με 31,1% στα τρίποντα, 81,6% στις βολές, 48,3% εντός πεδιάς σε 8 αγώνες.

Ο Λούκα Ντόντιτς είναι ο 4ος καλύτερος ριμπάουντερ του τουρνουά με 8,3 ριμπάουντ. Καλύτερος ριμπάουντερ της Σερβίας είναι ο Ογκνιεν Κούζμιτς με 5,6, στην 25η θέση του πίνακα των ριμπάουντερ. Ο Άντονι Ράντολφ της Σλοβενίας ακολουθεί με 5,4, ενώ 5,3 «σκουπίδια» μαζεύει ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς και 5 μέσο όρο ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς από τη Σερβία.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι πασέρ της Σερβίας; Ο Στέφαν Γιόβιτς έχει 5,9 ασίστ, ενώ 5 μέσο όρο ο Μπογκντάνοβιτς. Από τη Σλοβενία, ο Γκόραν Ντράγκιτς μετρά 5,4, και 3,8 ο 18χρονος φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης Λούκα Ντόντσιτς. Ράντολφ και Βίντμαρ έχουν από 1,3 κοψίματα, τομέας στον οποία διακρίνονται οι Σλοβένοι.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς διατέλεσε προπονητής του Παναθηναϊκού (2015-2016) 

O άμεσος συνεργάτης του Ιγκορ Κοκόσκοφ, Γιάκα Λάκοβιτς, φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 2003-04 έως και τη σεζόν 2005-06. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδας (2003-2006) και τρία Κύπελλα Ελλάδας (2003, 2005 και 2006).

Περισσότεροι από 6.000 Σλοβένοι φίλαθλοι αναμένεται να βρίσκονται στο πλευρό των παικτών του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, στο Σινάν Ερντέμ. Λιγότεροι από 1000 θα είναι οι Σέρβοι. Η οικονομική κατάσταση των Σλοβένων είναι καλύτερη από αυτή των Σέρβων που αν και θα ήθελαν δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής. Συγκεκριμένα, 6 τσάρτερ αναχώρησαν από τη Λιουμπλιάνα με προορισμό την Πόλη, ενώ μόνο ένα από τη Σερβία, καθώς και τρεις προγραμματισμένες πτήσεις. Δεν μπορούν πάντως να υπολογισθούν οι Σέρβοι και οι Σλοβένοι που θα πετάξουν από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ κάποιοι ταξίδεψαν οδικώς για να είναι παρόντες στον τελικό.

περισσότερα
Back to top button