Κόσμος

Πώς θα φτιάξετε πόσιμο ζελέ αλόης από φρέσκα φύλλα

Το ζελέ της αλόης είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα στοιχεία, οπότε όταν απλωθεί στην επιδερμίδα θεωρείται αποτελεσματικό για: την πρόληψη και αντιμετώπιση ηλιακών και όχι μόνο μικροεγκαυμάτων, την ενυδάτωση του προσώπου, τη φροντίδα του δέρματος μετά από κοψίματα, την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και των ραγάδων. Χάρις την παρουσία των ορμονών αυξίνη και γιβερελίνη (auxin, gibberellin), η αλόη βοηθάει τα κύτταρα να αναπλάθονται γρήγορα, ενώ κατευνάζει την αίσθηση της φαγούρας και καταπραΰνει τις φλεγμονές.

Γιατί την αποκαλούν «φυτό της νεότητας»; Επειδή το ζελέ της περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία και ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η β-καροτίνη και οι βιταμίνες C και Ε, που αντιμάχονται τη φθορά του χρόνου και συμβάλλουν στη βελτίωση της λάμψης και σφριγηλότητας του δέρματος.

Καθώς η αλόη περιέχει πάνω από 75 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, σάκχαρα, ανθρακινόνες ή φαινολικές ενώσεις, λιγνίνη, σαπωνίνες, στερόλες, αμινοξέα και σαλικυλικό οξύ, θεωρείται ότι το να πίνει κανείς χυμό αλόης είναι μια κίνηση συνολικής ανάτασης του οργανισμού, δίνει ενέργεια, ζωτικότητα, αποτοξινώνει, βελτιώνει στομαχικές διαταραχές, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων, καταπολεμά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας.

Σας μεταφέρουμε τον τρόπο που είδαμε να εξάγει το ζελέ ο raw chef Esco σε σχετικό σεμινάριο του ΠΑΝ ΑΓΑΘΟΝ, παντοπωλείου εξειδικευμένου σε βιολογικά προϊόντα και super foods, που διαθέτει βιολογικά φύλλα αλόης της ποικιλίας Barbadensis Miller από τις φυτείες του Ηλία Χρονάκη στη Νότια Κρήτη.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΖΕΛΕ ΑΛΟΗΣ

1. Κόψτε ένα φύλλο Aloe Vera Barbadensis Miller από τη βάση του.

2. Απομακρύνετε με κοφτερό μαχαίρι τις αγκαθωτές του άκρες (κόβονται εύκολα με μια “χαρακιά”).

3. Τεμαχίστε το φύλλο σε μικρότερα κομμάτια και αφήστε τα για 10′-15′ σε μπολ με καθαρό νερό. Θα βγάλει ένα υποκίτρινο υγρό που δεν το θέλετε. Πετάξτε το νερό αυτό μετά τη χρήση ή ρίξτε το στις γλάστρες -κάνει καλό στα φυτά.

4. Με τη μη κοφτερή πλευρά του μαχαιριού αφαιρέστε στη συνέχεια το πράσινο περίβλημα από κάθε καθαρό κομμάτι αλόης και κρατήστε το διάφανο ζελέ.

5. Χτυπήστε στο μπλέντερ 500 γρ. από το ζελέ αλόης με 50ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.

6. Μεταφέρετε το μείγμα σε βάζο που κλείνει ερμητικά και διατηρήστε το στο ψυγείο έως και 14 ημέρες. Χρησιμοποιήστε το σκέτο ή σε smothies (1 κουταλιά της σούπας τη μέρα).

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button