Κόσμος

Ισπανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλοκάρει το καταλανικό δημοψήφισμα

Μετά και την ψήφιση, από το καταλανικό Κοινοβούλιο του νόμου για τη μετάβαση της βορειοανατολικής επαρχίας της Ισπανίας προς την ανεξαρτησία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να συντάξει κατεπειγόντως την προσφυγή της κυβέρνησής του στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωσή του.

Τις πρωϊνές ώρες της 8/9, σε μία διαδικασία ανάλογη με εκείνην της Τρίτης για την έγκριση του νόμου για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, το καταλανικό Κοινοβούλιο με τις 71 ψήφους της κυβερνητικής συμμαχίας Μαζύ για το Ναι (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών της CUP, έναντι 10 ψήφων της Catalunya SQue Es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos) και την αποχή του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των Σοσιαλιστών (PSC) και των Ciudadanos, ενέκρινε τον νόμο περί Μετάβασης προς την ανεξαρτησία. Ωστόσο, παρά την έγκρισή του, η βασική ρήτρα του νόμου?ο οποίος αποτελεί ένα προανάκρουσμα του Συντάγματος της ανεξαρτησίας?προβλέπει πως θα τεθεί εν ισχύι μόνον εάν επικρατήσει το ?ναι? στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Προβλέπεται πως μέχρι το μεσημέρι τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα προωθήσουν το κείμενο στην κυβέρνηση, ενώ σήμερα και το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την προσφυγή κατά του νόμου για τη Μετάβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Δεν πρόκειται να είναι η μοναδική προσφυγή που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής του περιλαμβανόταν και η θετική γνωμοδότησή του για την προσφυγή κατά του νόμου για τη σύσταση αυτόνομης εφοριακής αρχής της Καταλωνίας και του φορολογικού κώδικα που ενέκρινε η τοπική κυβέρνηση.

Σήμερα εξάλλου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έπειτα από την σχετική προσφυγή της Μαδρίτης, κηρύσσει άκυρη την ψήφιση του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας

περισσότερα
Back to top button