Κόσμος

Η Ισπανία μπροστά στο φάσμα της καταλανικής απόσχισης

Σε μία πραγματική διελκυνστίδα εξελίξεων, ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τους θεσμούς της Μαδρίτης και την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, βρίσκεται  η Ισπανία, έπειτα από την χθεσινή ψήφιση από την πλειοψηφία των αποσχιστικών κομμάτων στο καταλανικό Κοινοβούλιο του νόμου για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Μετά την χθεσινή μακρά και θυελώδη συνεδρίαση του Parlament (καταλανικό Κοινοβούλιο) , που ενέκρινε τον νόμο με τις ψήφους μόνον της κυβερνητικής συμμαχίας του Μαζύ για το Ναι (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών του CUP, μετά την αποχή των Ciudadanos, PCS (Σοσιαλιστές), PP (Λαϊκό Κόμμα), και Catalunya si que es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos), ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) να ακυρώσει τον σχετικό νόμο, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, που ήδη έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στις κινήσεις του.

Επιπλέον ο Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί η προσφυγή στο TC. Από χθες ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Parlament και κατά των πέντε μελών του προεδρίου του, με επικεφαλής την πρόεδρο Κάρμε Φορκαδέλλ, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το Δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος, την αρχική άρνηση να κατατεθούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου για πιθανή νομική ασυμβατότητα του νόμου.

Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με την σθεναρή υποστήριξη της CUP?που έχει καλέσει σε ?ανυπακοή? απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη?προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button