Καστοριά

Πριν χτυπήσει το κουδούνι… Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σχολεία του Δήμου Καστοριάς; (ρεπορτάζ)

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Δήμος Καστοριάς μαζί με τους Προέδρους της Σχολικής Επιτροπής, λίγες μέρες πριν από τον καθιερωμένο αγιασμό  εργάζονται πυρετωδώς ώστε να διευθετήσουν  τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς Δημήτριο Στυλιάδη τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι έτοιμα να λειτουργήσουν καθώς κατά τα προηγούμενα έτη πραγματοποιήθηκαν ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Όσον αφορά στη διανομή των βιβλίων, θα πραγματοποιηθεί  στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα γυμνάσια και τα λύκεια του Δήμου Καστοριάς, όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας  Σχολικής Επιτροπής Κωνσταντίνο Αντωνιάδη «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Απομένουν ακόμα δέκα ημέρες και πιστεύω ότι θα είμαστε τελείως έτοιμοι για τον αγιασμό. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα θέματα στο κομμάτι της καθαριότητας, τα οποία θα επιλύσουμε και με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού συνεργείου».

Ευχάριστες εξελίξεις για τις σχολικές μονάδες, τόσο με την πρόσληψη προσωπικού, όσο και με την αγορά τεχνολογικού υλικού

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός, ότι στο άμεσο μέλλον για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Καστοριάς, κάποια από τα  άτομα που θα προσληφθούν μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα  του ΟΑΕΔ θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών «Συνήθως πραγματοποιούμε διάφορες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» επεσήμανε ο κ. Στυλιάδης «ωστόσο λόγω των προαναφερόμενων προσλήψεων, αποφασίσαμε να τις καθυστερήσουμε λίγο, μιας και το εν λόγω προσωπικό θα περάσει από όλα τα σχολεία και θα κάνει ένα “φρεσκάρισμα”. Ήμασταν κάπως φειδωλοί στις επισκευές το προηγούμενο διάστημα, αλλά με τους ανθρώπους αυτούς θα πραγματοποιήσουμε σημαντικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Ακόμη μια ευχάριστη εξέλιξη, ήρθε από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, όπου μέσω του ΕΣΠΑ, θα πάρει σάρκα και οστά ένα σημαντικότατο πρόγραμμα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα αυτό αφορά στην αγορά τεχνολογικού υλικού, το οποίο μεταφράζεται με την εγκατάσταση ενός φορητού υπολογιστή και ενός προτζέκτορα σε κάθε αίθουσα. Επιπρόσθετα, θα γίνει αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλα τα εργαστήρια προφορικής. Ο κ. Στυλιάδης ενημέρωσε πως «Το πρόγραμμα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Η ανανέωση εξοπλισμού θα γίνει σε κάθε σχολείο του Δήμου Καστοριάς, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα λύκεια. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, εξασφαλίζουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο της Σχολικής Επιτροπής».

«Φωτιά»  το πετρέλαιο θέρμανσης

Ένα από τα θέματα που ταλανίζει την Π.Ε. Καστοριάς, είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Γίνεται αντιληπτό πως για να ζεσταθεί ένα σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, χρειάζονται τόνοι μαύρου χρυσού.

Είναι ένα έξοδο που δεν μπορεί να σε καμία περίπτωση να παρακαμφθεί. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε πως ακόμα δεν έχει ξεχρεωθεί το πετρέλαιο που χρησιμοποιήθηκε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά «Ακόμα πληρώνουμε τα πετρέλαια. Πέρυσι λόγω της βαριάς κακοκαιρίας,των πολλών ζημιών που πάθαμε, αλλά και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου από 70 λεπτά  του ευρώ στο 1 ευρώ, τα οικονομικά μας επιβαρύνθηκαν. Συνεπώς, πρώτο μέλημα είναι να πληρώσουμε αυτό το χρέος. Ας ελπίσουμε ότι  φέτος θα είναι καλύτερος ο χειμώνας στην περιοχή μας».

Η προσπάθεια που γίνεται προκειμένου όλα τα σχολεία του Δήμου Καστοριάς να λειτουργήσουν σωστά, ζεστά και καθαρά είναι καθημερινή. Μάλιστα ο κ. Αντωνιάδης χαρακτηριστικά δήλωσε ««Ο Δήμαρχος Ανέστης Αγγελής είναι παντού και πάντα παρών, όπως και εγώ.  Προσπαθούμε με κάθε τρόπο τα σχολεία μας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση»

Συνεχίζονται οι εργασίες στο Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς

Οι εργασίες στο Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη. Μάλιστα ο εργολάβος έδωσε την υπόσχεση πως το κτίριο θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί την Παρασκευή 9  Σεπτεμβρίου, όπου και θα αναλάβουν τις τελευταίες λεπτομέρειες τα συνεργεία καθαρισμού.

Επίσης να σημειωθεί οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (πίσω από το 2ο Γενικό Λύκειο).

 orizontespress.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button