Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσεις

Στην Καστοριά η “13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας” (πρόγραμμα)

Στα παρχάρια και τα μωμοέρια που «ξεριζώθηκαν» από τον Πόντο και αναβίωσαν στη Δυτική Μακεδονία θα είναι αφιερωμένη η φετινή θεματολογία της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα γίνει από τη 1 μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, στην κατασκήνωση Βογατσικού του Δήμου Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά. Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Γιάννης Παπαδόπουλος, φέτος «επηρεάζει και η περιοχή, η δυτική Μακεδονία, και θέλουμε να αναδείξουμε λίγο πιο πολύ και τη λαογραφία της, και ειδικότερα τα παρχάρια που διασώζονται κυρίως στη δυτική Μακεδονία», αναφέρει.

Κάλεσμα προς όλους τους νεολαίους της Ελλάδας, Πόντιους και μη, κάνει ο πρόεδρος της ΣΕΝ, ο οποίος υπολογίζει να παρευρεθούν στη Συνάντηση περίπου 200 με 250 άτομα.

Μέσα από ποικίλες δράσεις οι νεολαίοι έχουν ως στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ τους αλλά και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε θέματα που απασχολούν το ιστορικό παρελθόν και το κοινωνικό σύνολο.

Το Σάββατο 2/9/2017, 11:30-13:30, η πρώτη θεματική ενότητα θα είναι τα παρχάρια από τον Πόντο στο Βέρμιο. Εισηγήτρια θα είναι η παραγωγός παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων «Βερμίου Γης», Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου. Από τις 18:30 έως τις 20:30 θα διεξαχθεί η δεύτερη θεματική ενότητα για τα μωμοέρια από τον Πόντο στη δυτική Μακεδονία, με λαογραφικές και βιωματικές καταγραφές από τον Θεόδωρο Πιλαλίδη, κάτοικο του Τετράλοφου Κοζάνης. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν κατά την παρουσίαση των εισηγήσεων, αναφέρει ο πρόεδρος της ΣΕΝ Γιάννης Παπαδόπουλος. «Θα γίνουν διαδραστικά, όλοι θα συμμετέχουν», μας λέει, τονίζοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν όλοι να δουν πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και πώς ντύνεται ένας μωμόγερος, ώστε να έχει άμεση επαφή η νέα γενιά με αυτά. «Τα γνωρίζουμε από εικόνες ή από μαρτυρίες», λέει.

Οι εισηγήσεις θα ολοκληρωθούν το επόμενο πρωί, όπου από τις 11:00 έως τις 12:00 ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης θα μιλήσουν για την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τους στόχους της και τις προοπτικές της.

Η Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συμπεράσματα αλλά και διάφορα ψηφίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιάμεσα από τις θεματικές ενότητες υπάρχουν γεύματα, ελεύθερο πρόγραμμα αλλά και ποντιακές μουσικές βραδιές για τους νέους.

Στη Συνάντηση θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν (εκτός από τον Γιώργο Παρχαρίδη και τον Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη) ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Αναστάσιος Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας της ΠΟΕ Σάββας Αλεξανδρίδης και ο πρόεδρος της ΣΕΝ Γιάννης Παπαδόπουλος.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από τη 12η Συνάντηση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

pontos-news.gr 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button