Κόσμος

Τι θα γίνει στον κόσμο όταν στερέψει το πετρέλαιο

Έχει υποστηριχθεί ότι η Αποκάλυψη για την ανθρωπότητα θα έχει μια ολότελα αλλιώτικη μορφή από αυτή που συνηθίσαμε να περιμένουμε: δεν θα έρθει από τον ουρανό, αλλά από τα σπλάχνα της Γης.

Και δεν θα είναι άλλη από το «απλό» φυσικό γεγονός ότι το πετρέλαιο, ο χυμός που κινεί τον ανθρώπινο πολιτισμό, θα εξαντληθεί.

Ένα σενάριο που δεν ανήκει καθόλου στην επικράτεια της επιστημονικής φαντασίας, μιας και όλοι μιλούν πια ανοιχτά για αυτά τα 50-60 χρόνια που μας χωρίζουν από το τέλος του μαύρου χρυσού.

Αν η μηχανή εσωτερικής καύσης είναι λοιπόν η καρδιά του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού, το πετρέλαιο είναι αναμφίβολα το αίμα που κυλά στις φλέβες του. Αίμα που παραμένει πολύτιμο και καμιά σταγόνα δεν χάνεται, καθώς όλα αυτά τα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που βγαίνουν ετησίως από τις πετρελαιοπηγές της οικουμένης καταναλώνονται μέσα στη χρονιά.

Με τέτοιους ρυθμούς άντλησης όμως, για πόσο ακόμα θα έχουμε πετρέλαιο να τροφοδοτεί τις μηχανές μας; Κάθε πετρελαιοπηγή έχει εξάλλου τη δική της καμπύλη παραγωγικότητας και ημερομηνία λήξης μερικών δεκαετιών φυσικά. Όσο για τις εταιρίες, βρίσκουν τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα αντλήσιμα κοιτάσματα και μετά αναζητούν τα μικρότερα ή αυτά που είναι χωμένα στα έγκατα της Γης. Και με την τεχνολογία στο πλευρό τους, μπορούν πια και εκμεταλλεύονται κοιτάσματα που λίγα χρόνια πρωτύτερα θα ήταν αδιανόητο.

H συνέχεια στο newsbeast.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button