Ελλάδα

Δημόσιο -αξιολόγηση: Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση -Τι θα περιλαμβάνει

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να κατατεθεί στη Βουλή η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την αξιολόγηση.

Το κείμενο της ρύθμισης ήδη ετοιμάζεται από τα στελέχη και τους νομικούς του ΥΠΔΑ και όπως έχει γράψει από τις 8 Αυγούστου η aftodioikisi.gr, στόχος της είναι να “σπάσει” το 80% της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση. Γι’ αυτο μέσω της νέας διάταξης, το υπουργείο θα επιδιώξει να συνδέσει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και τις προαγωγές που υπόσχονται αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2018.

Τι θα περιλαμβάνει

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου:

-Θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετεχουν στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και βαθμολογικής εξέλιξης μόνο σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συμπληρωσουν τα φύλλα αξιολογησης

-Θα ορίζεται ρητά ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται αυτόματα και από τη διαδικασία της κινητικότητας χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Αυτό πρακτικά μπορεί να έχει και συνέπειες στους μισθούς τους.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούν ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγηση αφενός για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τους “πάντα ισχυρούς” συνδικαλιστές και αφετέρου επειδή δεν είχαν να κερδίσουν κάτι απτό. Είναι δε πεπεισμένοι ότι τώρα, με τα κίνητρα και αντικίνητρα όλα αυτά θα αλλάξουν, καθώς, πλέον, οι εργαζόμενοι εφόσον συμμετάσχουν στη διαδικασία κερδίζουν, ενώ αν γυρίσουν την πλάτη σε αυτή, ναι μεν δεν θα τους επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα όπως έχει διαβεβαίωσει η κ. υπουργός Ο. Γεροβασίλη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μόνο να χάσουν.

Οι δύο λόγοι της βιασύνης

Στο ΥΠΔΑ βιάζονται να τελειώσει η υπόθεση της αξιολόγησης όχι μόνο γιατί, όπως τονίζουν “αποτελεί τη βάση για τις αλλαγές στο Δημόσιο”, αλλά και για δύο ακόμη λόγους:

-Ο πρώτος αφορά τις πολιτικές διαστάσεις υψηλού επιπέδου που έχει πάρει το ζήτημα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιτίθεται στην κυβέρνηση και να τις καταλογίζει ευθύνες λέγοντας ότι «η σημερινή μαζική άρνηση εφαρμογής της αξιολόγησης είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε, χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014», αλλά να δέχεται κατηγορίες από το υπουργείο για «σιωπηρή υποκίνηση της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης».

-Γιατί, εφόσον δεν προχωρήσει, θα αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές.

aftodioikisi.gr

περισσότερα
Back to top button