Καστοριά

10 σκέψεις για τις πυρκαγιές (από τον Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

Πρώτον, ευχαριστούμε τη Μεγαλόχαρη που προστατεύει την Ελλάδα. Μας το απέδειξε και με το παραπάνω.
Δεύτερον, ένα πυροσβεστικό σύστημα οφείλει να στέκεται ικανό να σβήνει πυρκαγιές ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτές μπήκαν.
Τρίτον, στις πυρκαγιές επιχειρούν επαγγελματίες και όχι αιρετοί. Οι φωτιές καταπολεμούνται ή δεν καταπολεμούνται από ειδικευμένο προσωπικό και μέσα. Αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Οι αιρετοί ευθύνονται ΜΟΝΟΝ ως προς το κομμάτι της προετοιμασίας και επάρκειας του μηχανισμού. Κάτι ανακοινωθέντα περί υπουργικών συμβουλίων και πρωθυπουργικής “καθοδήγησης”και παρουσίας δημάρχων και περιφερειαρχών στα μέτωπα δεν είναι παρά πολιτικά καραγκιοζλίκια προς άγρα ψήφων.
Τέταρτον, κριτική γίνεται οποτεδήποτε προκύπτει θέμα και αφορμή και δεν αναβάλλεται για αργότερα, όπως βολικά για αυτούς ζητούν πολλοί πολιτικοί.
Πέμπτον, το θέμα των εμπρησμών είναι αστυνομικό και όχι πυροσβεστικό θέμα και δεν συνιστά δικαιολογία ανετοιμότητας.
Έκτον, όποιος ωρύεται στις κάμερες ζητώντας ένα canadair πάνω από κάθε λαμπαδιασμένη γειτονιά, είναι απλώς ένας χεσμένος από τον φόβο του πολίτης και όχι ειδικός πυρόσβεσης και δεν πρέπει να λαμβάνεται και πολύ τοις μετρητοίς.
Έβδομον, όταν φοβάσαι εμπρησμό δεν δημοσιοποιείς ημερήσιο δελτίο επικινδυνότητας υποδεικνύοντας τις πλέον ευπαθείς περιοχές στους εμπρηστές- εκτός κι αν είσαι βαλτός ή πέρα για πέρα ηλίθιος.
Όγδοον όποιος έχει αυθαίρετο μέσα σε δάσος ας πάει να το ασφαλίσει γιατί είναι πέρα για πέρα σίγουρο ότι μια μέρα των ημερών θα καεί.
Ένατον, όποιος ασφαλιστής ασφαλίσει αυθαίρετο, θα πρέπει να φυλακίζεται άμεσα, χωρίς πολλά-πολλά λόγια και
Δέκατον, είναι σαφέστατο πια ότι τα παιδιά μας δεν πρόκειται να κληρονομήσουν τίποτε περισσότερο από μια καμμένη γη και ένα πολύ πιο άσχημο περιβάλλον να κατοικήσουν.

 

 

περισσότερα
Back to top button