Ελλάδα

Καλοκαιρινό πολυβιταμινούχο φρουτοποτό

Υλικά συνταγής

  • 2 βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 2 φέτες πεπονάκι, καθαρισμένες
  • 2 σύκα, η σάρκα τους
  • 12 ρώγες σταφύλι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)
  • 1/2 ποτηριού φρέσκο γάλα ή γάλα αμυγδάλου

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Φορτώστε βιταμίνες με μια απλή κίνηση. Φτιάξτε αυτό το φρουτοχυμό.

Βερίκοκα:  Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α και C. Επίσης περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνες, ίνες εξαιρετικά ελαφριές και γλυκές, που έχουν την ιδιότητα να κόβουν την πείνα, ενώ ακόμα και το πιο ευαίσθητο έντερο μπορεί να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες ίνες. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά κατά της κατακράτησης υγρών.

Πεπόνι: Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει το δέρμα αλλά και στην καλή λειτουργία της όρασης. Είναι ακόμη πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε νιασίνη, που έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση και σε θειαμίνη. Βασικό συστατικό του πεπονιού είναι επίσης η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Σταφύλι: Πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ. Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β2 που περιέχεται και αυτή στο σταφύλι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και συντήρηση των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε. Τέλος μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Σύκα: Περιέχουν σε αφθονία αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Ε, και Κ συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας από διάφορες μορφές καρκίνου,  εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις. Έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Κανέλα: Θεωρείται «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο, καθώς αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button