Ελλάδα

Άνοιξε ο δρόμος για το πρώτο κέντρο αποτέφρωσης

Μετά την ψήφιση από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα του άρθρου 133 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι το καταψήφισε ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος) του πολυνομοσχεδίου για τους δήμους του υπουργείου Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα. «Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε τα κόμματα και τους βουλευτές που ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα που έχουμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια»,αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, συμπληρώνοντας τα ακόλουθα:

«Επίσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι εκπρόσωποι πολυεθνικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών σε πολλά κράτη της Ευρώπης και της Ασίας, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνη Αλακιώτη και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή αποτεφρωτηρίων  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο εταιρικό σχήμα, πιθανόν να συμμετέχουν αναπτυξιακές εταιρείες μεγάλων δήμων, καθώς και κατασκευαστικές εταιρείες.

Για την Αττική, το πρώτο αποτεφρωτήριο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός βιομηχανικής ζώνης, κοντά στην πόλη της Αθήνας.

Τέλος, ενημερωτικά σας παραθέτουμε το άρθρο 133, όπως ψηφίστηκε:

Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών

  1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του ν.3448/2006, αντικαθίσταται ως εξής : «Η εγκατάσταση και λειτουργία ΚΑΝ επιτρέπεται: α) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους ή που τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση εντός ή εκτός των διοικητικών τους ορίων, ή σε νομικά πρόσωπα αυτών, σε συνδέσμους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς τους και β) σε ιδιώτες, μετά από λήψη των αδειών της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 3982/2011.».
  2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 35 του ν.3448/2006, αντικαθίσταται ως εξής: «6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υγείας ρυθμίζονται ειδικότερα σχετικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.»

aftodioikisi.gr

περισσότερα
Back to top button