Ελλάδα

Δώδεκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού

Δεδομένο θεωρείται το «μποτιλιάρισμα» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου, οπότε και ξεκινά η εφαρμογή του νόμου.

Το Euro2day.gr, σε 12 ερωτήσεις – απαντήσεις, καταγράφει τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση που μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις τράπεζες, τους δικαιούχους και τα κριτήρια.

1. Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που ενεργοποιείται στις 3 Αυγούστου;

• Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Νόμος 4469/2017) είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωμένη λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά, με μια διαδικασία εκτός δικαστηρίου, η επιχείρηση μπορεί να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς όλους τους πιστωτές της, δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες, καθώς και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές), που συσσωρεύτηκαν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Για πρώτη φορά, ο οφειλέτης αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε µία διαδικασία διαπραγµάτευσης µε το σύνολο των πιστωτών του. Μπορούν να υπαχθούν τόσο οφειλές που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και χρέη από προσωπικές δραστηριότητες (π.χ. προσωπικό στεγαστικό δάνειο), εφόσον τα χρήματα αξιοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία για τη στήριξη της επιχείρησης.

2. Ποιοι εντάσσονται στη διαδικασία;

• Στον Νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική/πτωχευτική ιδιότητα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις 3 προϋποθέσεις:

– έχουν συνολικό ύψος οφειλών προς όλους τους πιστωτές (δημόσιο και ιδιώτες) άνω των 20.000 €

– διαθέτουν ένα από τα ακόλουθα σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν υποβάλουν την αίτησή τους (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014):

α) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή
β) θετική καθαρή θέση (equity).

– έχουν ένα από τα ακόλουθα:

α) οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία) σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016 ή

β) οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία σε τράπεζα) που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή

γ) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, άλλα ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κατά την 31/12/2016 ή

δ) εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν κατά την 31/12/2016 ή

ε) έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές) κατά την 31/12/2016.

Υπολογίζεται ότι ο Νόμος αφορά ως και 400.000 επιχειρήσεις.

Η συνεχεια στο Euro2day.gr

περισσότερα
Back to top button