Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Δεν θα αργήσει να λάμψει το “Κόκκινο σπίτι”

Έκλεισαν τα καταστήματα που στεγάζονταν κάτω απ΄ το Κόκκινο σπίτι (Κατάστημα ΠΑΟΚ και Κουρδιστό Γουρούνι) στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενόψει του ξεκινήματος των εργασιών πλήρους ανακαίνισης του Κτιρίου Λόγγου, γνωστό σε όλους σαν το Κόκκινο Σπίτι, που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης πριν 3 χρόνια και ανέμενε την έγκριση των σχεδίων από την Εφορεία Μνημείων Θεσσαλονίκης.

Το ιστορικό κτίριο που δεσπόζει στην Πλατεία Αγίας Σοφίας πέρασε το 2014 στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη. Οι εργασίες για την αναστήλωσή του βρίσκονταν στο στάδιο της μελέτης και έγκρισης των σχεδίων από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων για πάνω από ένα χρόνο. Τον Δεκέμβρη του 2014 ανακαινίστηκε μόνο το ισόγειο όπου εγκαινιάστηκε το κατάστημα μπουτίκ του ΠΑΟΚ.

Το Κόκκινο Σπίτι έχει ανάγκη και από θεμελιακή επέμβαση καθώς έχει υποστεί φθορές και η στατικότητά του. Η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει τη διατήρηση των δομικών και μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου και κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμισή του. Ως προς τη μελέτη συντήρησης του διάκοσμου, προτείνονται επεμβάσεις όπως στερέωση, αισθητική αποκατάσταση και καθαρισμός.

Η συνέχεια στο parallaximag.gr

περισσότερα
Back to top button