ΚαστοριάΝεστόριο

Μαρία Αντωνίου: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύλαξη των συνόρων του Γράμμου»

Είναι γνωστό πως η Π.Ε. Καστοριάς, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά της. Ουκ ολίγες φορές έχουν βγει στη δημοσιότητα ειδήσεις που αφορούν τη λαθροϋλοτομία, τις ληστείες, αλλά και την παράνομη περισυλλογή αρωματικών-θεραπευτικών φυτών. Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, η  βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών  Παναγιώτη Σκουρλέτη έχοντας ως θέμα «Περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Γράμμου από την παράνομη δραστηριότητα Αλβανών λαθρεμπόρων».

Της Χρύσας Κοσμίδου

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, η κα Μαρία Αντωνίου, ανέφερε πως ήδη από το Σεπτέμβρη του 2016, κατέθεσε ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή (23 Σεπτεμβρίου 2015 – 5 Νοεμβρίου 2016), η οποία είχε ως θέμα την αλλαγή του προγράμματος που είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση για τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε η κα Αντωνίου προς τον κ. Κουρουμπλή, αναφέρεται χαρακτηριστικά , πως ο Υπουργός παραχωρώντας συνέντευξη τύπου, από κοινού με τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης  προέβη σε δηλώσεις που αφορούν στις αλλαγές της διάθρωσης και της διάταξης των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Μάλιστα ο κ. Αναγνωστάκης, είπε αυτολεξεί πως «με σαφείς εντολές του κ. Υπουργού, κάναμε επαναπροσανατολισμό κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έτσι λοιπόν δίνουμε αυτή τη στιγμή με 13 περίπου εκ. ευρώ να αγοράσει η ΕΛ.ΑΣ., να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. αρκετά αυτοκίνητα διαφορετικού τύπου, έτσι ώστε να υπάρξει και η ανανέωση, η ενίσχυση του εξοπλισμού μας, του στόλου μας δηλαδή, για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να έχει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».

Πραγματικά, όμως έχει πολύ ενδιαφέρον τι αφορά ο επαναπροσανατολισμός αυτών των “κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων”.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέρχεται σύμφωνα με την κα Αντωνίου, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Εξωτερικών Συνόρων, αποβλέποντας αποκλειστικά σύμφωνα με την Ε.Ε. σε ένα ομοιόμορφο και υψηλό επίπεδο ελέγχου των εξωτερικών συνόρων με την υποστήριξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων στο εσωτερικό την Ένωσης και την ανταλλαγή πληροφοριών  μεταξύ των μελών  της Ε.Ε. καθώς και μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και του Οργανισμού Frontex, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο ελέγχου στα σύνορα και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των εξωτερικών συνόρων.

Η κα Αντωνίου, θέλοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, ανέφερε πως με τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια (σ.σ. επί κυβερνήσεως Ν.Δ.), είχε υπάρξει ο προγραμματισμός της ένταξης στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών συνόρων. Μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και η μελέτη του έργου, έτσι ώστε να προκύψει το κόστος που θα χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων  «Σκοπός ήταν, να παρακολουθείται και να φυλάσσεται  η περιοχή  των συνόρων με κάμερες, όπως ακριβώς συμβαίνει στον Έβρο, με σταθερές μεγάλες κάμερες με ένα συντονιστικό στη Μεσοποταμία ή στην Καστοριά,  ώστε να υπάρχει η άμεση ενημέρωση για την παραβίαση των συνόρων μας».

Η Βουλευτής, ρώτησε το Σεπτέμβρη του ’16 εάν τα χρήματα  τα οποία προορίζονταν για τις κάμερες θα διατεθούν τελικά σε αυτοκίνητα, πώς το υπουργείο θα διασφαλίσει την ελληνοαλβανική μεθόριο, αλλά και πότε και με πόσες θερμικές κάμερες θα πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την ελληνοαλβανική μεθόριο.

«Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω» είπε η κα Αντωνίου «από τότε που ανέλαβε σημερινή  κυβέρνηση, δεν συνεχίζεται η υλοποίηση του έργου και έχω πληροφορίες ότι η χρηματοδότηση των 13 εκ. ευρώ, έχει μεταφερθεί και έχει γίνει η πρόταση από τον αρμόδιο Υπουργό να αγοραστούν αστυνομικά αυτοκίνητα για την Αττική. Με νέα μου ερώτηση, ζητάω να βρεθεί η χρηματοδότηση που είχαμε προγραμματίσει ως προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Το όφελος θα είναι συνολικό για την Π.Ε. Καστοριάς».

“Θερίζουν” τον Γράμμο

Δέκα μήνες μετά η κα Αντωνίου, επαναφέρει το θέμα. Αφορμή στάθηκε το παράνομο “θέρισμα”  αρωματικών φυτών του Γράμμου από αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, στις αρχές του Ιουνίου Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου Καστοριάς, συνέλαβαν 55χρονο υπήκοο Αλβανίας, μη νόμιμο μετανάστη, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας. Οι αστυνομικοί εντόπισαν σε δασική περιοχή της Γράμμου Καστοριάς τον 55χρονο να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικών- θεραπευτικών φυτών, βάρους 2 κιλών και 900 γραμμαρίων. Η ανωτέρω ποσότητα αρωματικών φυτών και ένα τσεκούρι κατασχέθηκαν.

«Καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος και  η βιοποικιλότητα της περιοχής. Η ζημία, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι ανυπολόγιστη. Έτσι λοιπόν, κατέθεσα ερώτηση στον κ. Τόσκα ώστε να με ενημερώσει τι γίνεται με το εν λόγω έργο.  Νομίζω πως η χρηματοδότηση των 13 εκ. ευρώ, άλλαξε πορεία  και πήγε σε αγορά αυτοκινήτων για την Αττική. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση, να βρει τρόπο να επαναφέρει τη χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων του Γράμμου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βουλευτής και συνέχισε λέγοντας πως «Είχαμε προγραμματίσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, την υλοποιήση ενός πραγματικά μεγάλου έργου, το οποίο θα ευνοούσε την περιοχή. Οι θερμικές κάμερες θα τοποθετούνταν στα σύνορα του Γράμμου και έτσι θα υπήρχε η άμεση ειδοποίηση στο κέντρο ελέγχου, το οποίο θα βρίσκονταν είτε στη Μεσοποταμία, είτε στην πόλη της Καστοριάς. Η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., θα ήταν άμεση χάρη σε αυτό το σύστημα και έτσι θα μειώναμε τα φαινόμενα εγκληματικότητας που δημιουργούνται από μερίδα του γειτονικού λαού».

Η Βουλευτής, μέσω της τελευταίας της επιστολής, απηύθυνε  δύο σημαντικές ερωτήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη.

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να προστατεύσετε την περιοχή του Γράμμου από την ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων Αλβανών λαθρέμπορων;
  1. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική φύλαξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, να περιορίσετε την παράνομη έλευση λαθρεμπόρων στο ελληνικό έδαφος και να δημιουργήσετε αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των συνοριακών οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς;

orizontespress.gr

περισσότερα
Back to top button