Παλαιά Καστοριά

“Καστοριά: Δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν…” (φωτο)

Την δεκαετία του εβδομήντα κυκλοφορούσε ένα από τα αρτιότερα περιοδικά στην Ελλάδα με ύλη σχετιζόμενη με την Αρχιτεκτονική και τις Τέχνες. Το περιοδικό” Ζυγός”. Στο περιοδικό αυτό αρθρογραφούσαν πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες και καλλιτέχνες. Η Καστοριά είχε αναφερθεί συχνά, σε αρκετά τεύχη.

Στο τεύχος Μαΐου – Ιουνίου 1973 δημοσιεύτηκε μια επιστολή της αναγνώστριας κ. Μαίρης Αγγέλου αναφορικά με τις αντιξοότητες που συνάντησε σε ταξίδι της στη περιοχή μας.

Στη φωτογραφία της με τον πολύ εύγλωττο τίτλο , βλέπουμε την εκκλησία των Αγίων Τριών και τον φούρνο του Σεραφείμ. Πίσω τους υψώνονται πολυώροφες οικοδομές. Ναός και φούρνος δείχνουν την δομημένη κλίμακα του παρελθόντος .

Δυστυχώς όμως η απουσία νομοθεσίας προστασίας, κινήτρων αποκατάστασης, και η εμπορική άξια της περιοχής της Ομόνοιας, πλήγωσαν ανεπανόρθωτα την αδιατάρακτη για αιώνες αρμονική εικόνα. Αυτήν των μικρών κομψών ναών, με την συνοδεία κτηρίων αντίστοιχου μεγέθους που ανάμεσα στις όψεις τους πρόσφεραν αναπάντεχα αδόμητα κενά, επιτρέποντας το βλέμμα ανεμπόδιστο να φτάσει μέχρι τις κατάφυτες ακτές της λίμνης.

Την ανεπανόρθωτη καταστροφή της Καστοριάς απαθανάτισε το 1973 η κ. Αγγέλου με τη φωτογραφία της βάζοντας τον σκληρό αλλά αληθινό τίτλο “Καστοριά ,Δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν…”

Ρωμύλος Μαντζούρας

στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

 

 

περισσότερα
Back to top button