Κοζάνη

Το αρχοντικό κόσμημα στην Σιάτιστα -Κτίριο του 18ου ζωγραφισμένο απ’ άκρη σε άκρη (εικόνες)

Ένα στολίδι της Σιάτιστας, το αρχοντικό της Πούλκως ανοίγει για το κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, που συγχρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατομμύριο ευρώ από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007–2013.

Οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να θαυμάσουν από κοντά το εντυπωσιακό κτίριο με τη λαμπρή διακόσμηση στη συνοικία της Γεράνειας στη Σιάτιστα, από την Κυριακή 16 Ιουλίου, στις 12:00.

Προίκα της Πούλκως 

Κοντά 300 χρόνια πριν, ο Βαλκάνιος πραματευτής Θόδωρος Εμμανουηλίδης από τη Σιάτιστα της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας, που έχτισε ένα αρχοντικό ψηλό, στολισμένο με ζωγραφιές και με καράβια και με λουλούδια και με την Πόλη ολόκληρη ζωγραφισμένη μαζί με τον Βόσπορο, και με τζάκια και με στεφάνια και γιρλάντες και υστερα, όμως, το πούλησε στον συντοπίτη του, έμπορο καπνού Λάζαρο Πουλκίδη ή Πούλκο, στη Βιέννη, που το ήθελε για προίκα της κόρης του, της Ελένης.

Εκείνος το πήρε, την προίκισε την Ελένη και έμεινε το αρχοντικό στα χρόνια που ακολούθησαν με τ’ ονομα… «Το αρχοντικό της Πούλκως».

«Κτισμένο ανάμεσα στα 1752-1759, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, εύγλωττος μάρτυρας της άνθισης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ρωμιών εμπόρων κατάφερε να μετατρέψει τις ευκαιρίες που πρόσφερε η αχανής Οθωμανική αυτοκρατορία σε πλούτο και ποιότητα ζωής.

Διαβάστε την συνέχεια στο  iefimerida.gr 

περισσότερα
Back to top button