Καστοριά

Νέο βιβλίο: ‘”Αρχαία και σύγχρονη δημοκρατία” του Καστοριανού Ανδρέα Μήλιου

Η σύγχρονη δημοκρατία αποδείχθηκε ανήμπορη να εξαλείψει τα βασικά δομικά προβλήματα που σχετίζονται με τη νομή και διαχείριση της εξουσίας και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις, που αναδύθηκαν με την ανατολή της νέας χιλιετίας.
Η εξουσία χρησιμοποιείται ως όργανο κυριαρχίας και επιβολής από ισχυρές πολιτικοοικονομικές ελίτ, χωρίς δεν διαχέεται στα πραγματικά υποκείμενα του πολιτεύματος, ο θεσμός της αντιπροσώπευσης έχει επαγγελματικά χαρακτηριστικά και οι κρατικοί θεσμοί είναι εργαλειοποιημένοι, ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα μιας μικρής άρχουσας μειοψηφίας.
Ένα διάχυτο αίσθημα διαίρεσης της κοινωνίας σε προνομιούχους και μη προνομιούχους πυροδοτεί την αμφισβήτηση του θεσμικού και αξιακού υπόβαθρου του δημοκρατικού πολιτεύματος, με αποτέλεσμα εθνολαϊκισμός, εθνική περιχαράκωση, ρατσισμός, κ.α. να βρίσκουν συνεχώς καρποφόρο έδαφος και να ωθούν τους πολίτες να ψηφίζουν αντισυστημικά, στοχεύοντας στην τιμωρία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.
Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει το παρόν βιβλίο, το οποίο, αντλώντας διδάγματα από την αρχετυπική μήτρα της άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας, προτείνει ρηξικέλευθες αλλά ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να φωταγωγήσουν την πορεία της σύγχρονης δημοκρατίας προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης, της ενδυνάμωσης και της διάσωσής της.
Ως τέτοιες λύσεις προτείνονται η αποσύνδεση της πολιτικής από τον επαγγελματισμό, η πραγματική διάκριση των εξουσιών, η διεύρυνση της συμμετοχικής βάσης των πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης, η ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην νομοθετική διαδικασία, ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων, κ.α.

Ανδρέας Χ. Μήλιος, διδάκτωρ Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στο Μάρκετινγκ. Διετέλεσε Εθνικός Εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη (Γενεύη), πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπληρωτής πρόεδρος του ταμείου ασφάλισης ΤΑΥΤΕΚΩ, ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη. Δίδαξε και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σε Ιδιωτικά Κολέγια.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:«Πόλις και Πολίτης στην αρχαία Ελλάδα», «Εταιρική Ταυτότητα και Εταιρική Εικόνα», « Η έννοια του πολίτη στην Αρχαία Ελλάδα», «Το Επικοινωνιακό Μάρκετινγκ» και « Die Beteiligung der Buerger an der Vervaltung Athens zur Zeit des Perikles», Peter-Lang Verlag, Frankfurt/M , «Η νοσηλεύτρια» μυθιστόρημα.

περισσότερα
Back to top button