Ελλάδα

Α ρε μάνα, δεν με έκανες Σπαλιάρα…

Τρίτη απόγευμα. Πηγαίνω σε μια συνάντηση έξω από την πόλη. Ένα χιλιόμετρο πριν το εμπορικό κέντρο ξεκινά ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα. Αυτοκίνητα σταματημένα στη Μουδανίων. Σκέπτομαι πως πρέπει να έχει γίνει κάποιο τροχαίο. Χαμηλώνω ταχύτητητα. Όσο πλησιάζω η κατάσταση χειροτερεύει. Τα αυτοκίνητα στα χωράφια είναι χιλιάδες. Τα parking όλα γεμάτα. Οι οδηγοί κορνάρουν και προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς σε ότι ελεύθερο χωράφι έχει μείνει τριγύρω. Σκέπτομαι πως θα είναι για τις εκπτώσεις. Ότι όλοι πηγαίνουν να ψωνίσουν. Πλανώμαι την πλάνη την οικτρά.

 Οι χιλιάδες έχουν πάει εκεί για να δουν παίκτες του Survivor. Τους νέους λαϊκούς ήρωες. Που έχουν έρθει, επ’ αμοιβή, για να κάνουν μια αρπαχτή, από τις εκατοντάδες που ετοιμάζονται να κάνουν αυτό το καλοκαίρι.

Φωτογραφίζονται με τα παιδιά, με τις μανάδες, με τους πατεράδες, με τους έφηβους και με τους φοιτητές. Ποζάρουν ανέμελοι, κάνουν πως παίζουν, παίρνουν τις αμοιβές τους, που μαθαίνω ότι ξεκινούν από 1000 ευρώ και φτάνουν στο θεό, ελπίζω νόμιμα φορολογημένες, με αποδείξεις κανονικές της εφορίας, και φεύγουν για τον επόμενο προορισμό. Δυο βράδια πριν είχα βρεθεί στην τελετή έναρξης του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοϊας 470 στη Θεσσαλονίκη. Οι παρεβρισκόμενοι αντί να ασχολούνται με τους αθλητές ασχολούνταν με ένα παίκτη του Survivor που ήταν εκεί. Έδινε αυτόγραφα, φωτογραφίζονταν με όλους, μοίραζε λίγη από την αίγλη της διασημότητας του.

Η λίστα λέει των προσκλήσεων των παικτών σε όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι είναι ατέλειωτη. Το ίδιο και η τιμή διαπραγμάτευσης που ανεβαίνει μαζί με τον υδράργυρο. Το καινούργιο ελληνικό star system δεν έχει να κάνει με τραγουδιστές, ηθοποιούς ή μοντέλα. Έχει να κάνει με τους παίκτες του reality.

Η αξία τους στο ελληνικό χρηματιστήριο των άξιων είναι στα ύψη. Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που το iq τους να είναι εξαιρετικά υψηλό, που να κερδίζουν μαθηματικούς διαγωνισμούς στο φτερό, να τελειώνουν το σχολείο με άριστα, να σπουδάζουν σε δύσκολα πανεπιστήμια, να κάνουν σύνθετα μεταπτυχιακά, επίπονα διδακτορικά, να περνούν τα χρόνια τους στα θρανία, να διαπρέπουν στη γνώση και στις δεξιότητες, όμως κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτούς. Δεν θα τους αποδώσει τις τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση θα ψιλοαπασχοληθούν κάπου με 350 ευρώ αναμένοντας καλύτερες μέρες.

Την ώρα που ο Σπαλιάρας θα ανεβάζει την ταρίφα του σε μερικά χιλιάρικα την εμφάνιση, φωτογραφιζόμενος με πρόθυμα, να μπουν στην ατέλειωτη λίστα του, κορίτσια και μιλώντας στα κανάλια για ‘’λαθρομετανάστες’’ που περνούν καλύτερα από τους παίκτες του Survivor.

Κάθε κοινωνία έχει τους ήρωες που της αξίζουν. Εμείς διαλέξαμε τους δικούς μας για αυτό το καλοκαίρι.

parallaximag.gr

περισσότερα
Back to top button