ΕλλάδαΚαστοριά

Ο Φιλώτας Ταλίδης προσέφερε υπηρεσίες σε απομακρυσμένα νησιά (ρεπορτάζ)

O Καστοριανός γιατρός επισκέφτηκε με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία και προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στα νησιά Κάσος, Κάρπαθος, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά

Της Δώρας Κωτσοπούλου

Κάθε δυο χρόνια η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων σε συνεργασία με την Φαρμακευτική εταιρεία Uni-Pharma , πραγματοποιούν δράσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας κυρίως όμως στα νησιά της άγονης γραμμής, προκειμένου να ενημερώσουν  για τις ενδοκρινολογικές παθήσεις τους κατοίκους αλλά και για να τους εξετάσουν .

H Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία θέτει υπό την σκέπη της αυτή τη δράση με την ενεργό συμμετοχή Ενδοκρινολόγων γιατρών. Η  συγκεκριμένη διενέργεια είναι δωρεάν για όλους και περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις θυρεοειδή με υπερήχους.

Πιο αναλυτικά επισκέφτηκαν τις Μ. Κυκλάδες (Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, (η Δονούσα λόγω καιρού δεν πραγματοποιήθηκε), Κάρπαθο και Κάσο, ενώ το επόμενο μέρος της Διενέργειας, περιλάμβανε τη Φολέγανδρο, Σίκινο και την Ανάφη.

Στην αποστολή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας συμμετείχε και ο συμπολίτης μας γιατρός ενδοκρινολόγος κ Φιλώτας Ταλίδης.

O Καστοριανός επιστήμονας επισκέφτηκε με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία και προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στα νησιά Κάσος, Κάρπαθος, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά.

Ο κ. Ταλίδης, μίλησε στη στήλη Υπέρ υγείας, για την εμπειρία του στα απομακρυσμένα αυτά νησιά του Αιγαίου καθώς και για τα συναισθήματα που  εισέπραξαν από την προσφορά στον συνάνθρωπο  μας κάνοντας μάλιστα λόγο για την θερμή αποδοχή που είχαν από τον κόσμο. Όπως είπε ήταν χαρούμενοι που ασχολήθηκαν κάποιοι με την υγεία τους και θα συμμετέχουν συνέχεια σε αυτό το ενημερωτικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος εφοδιασμένος με έναν  φορητό υπερηχογράφο ξεκίνησε για την ιατρική αυτή του δράση με σκοπό να  εξετάσει τους κατοίκους.

«Για δύο ημέρες στα ιατρεία των νησιών εξετάσαμε γύρω στους 100 με 120 κατοίκους. Όπως διαπιστώθηκε μερικά άτομα είχαν κάποιο ενδοκρινολογικό πρόβλημα. Γενικά όπως διαπιστώνουμε από τις συνεχείς εξορμήσεις και τις παρατηρήσεις μας, υπάρχει πρόβλημα με τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Κάποιοι από όσους εξετάσαμε γνώριζαν το πρόβλημά τους κάποιοι όμως όχι. Η δράση μας αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να προχωρά προληπτικά  σε εξέταση, ακόμη κι αν δεν έχει πρόβλημα», ενημέρωσε ο κ Ταλίδης.

 Υποστήριξε παράλληλα ότι οι κάτοικοι της άγονης αυτής γραμμής δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες τέτοιου τύπου, όπως έχουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, αλλά δεν έχουν πρόσβαση και σε κεντρικές μεγάλες μονάδες υγείας, πχ όπως έχουμε εμείς στην Θεσσαλονίκη. Αποκλείονται συχνά και δυσκολεύονται να επισκεφτούν τα μεγάλα ιατρικά κέντρα»,  ενημέρωσε ο επιστήμονας.

Πάντως η  συγκεκριμένη δράση για τον  κ. Ταλίδη δεν σταματάει μόνο στα παραπάνω νησιά, καθώς βάζει πλώρη τον Οκτώβριο να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Από τη στήλη ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

περισσότερα
Back to top button