ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Ως πτωχοπρόδρομοι; (σχολιάζει ο Νίκος Ρίζος)

Στα πλαίσια της έρευνας για το νέο μου βιβλίο: “Η ιστορία της τέχνης της γούνας και η συμβολή της στον πολιτισμό, στην ιστορία και στην οικονομία της Ελλάδος”, έπεσα σε μια δημοσίευση του βουλευτή Καστοριάς Παν. Γυιόκα, στο δελτίο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τεύχος 11/1975, αναφέρει στο τέλος :
“Δυστυχώς και σήμερον ακόμη εξ αγνοίας η εκ διαφθοράς ουδεμία σημαντική επένδυσις γίνεται εις την βαρείαν βιομηχανίαν. Πως θα προοδεύσωμεν και θα γίνωμεν χώρα, αξία να εισέλθει ως ισότιμον μέλος της ΕΟΚ; Ως πτωχοπρόδρομοι; Αυτός ο πτωχοπροδρομισμός μας δέρνει από το 1821 μέχρι σήμερον. Μόνον δια της βιομηχανίας προοδεύουν τα κράτυη. Μόνο τα βιομηχανικά κράτη έχουν έχουν αξιόλογον γεωργίαν και κτηνοτροφίαν. Ημείς ευρίσκομεν πάσαν πρόφασιν αρχαιοτήτων, περιβάλλοντος κλπ), δια να μην πράξωμεν το ορθόν, διαιωνίζοντες το δόγμα των Επικουρίων << ηδύ το μηδέν πράττειν>>”.

Σαν αν μην πέρασε μια μέρα. Λες και ο κ. Γυιόκας είναι πολιτικός του σήμερα. Τρεις είναι οι λέξεις κλειδιά : η άγνοια, η διαφθορά και η γραφειοκρατία, αυτό που ο Κωσταντίνος  Μητσοτάκης απεκάλεσε με μια λέξη: ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

Ο Νίκος Ρίζος είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδία Γούνας

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button