ευρωπηΚόσμος

Πρόστιμο – μαμούθ στη Google από την Κομισιόν

Βαριά καμπάνα για την Google. Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Τι ανακοίνωσε η εταιρία

Ντυμένη στα πράσινα, η Επίτροπος Ανταγωνισμού μπήκε στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Την ώρα που άρχισαν να ακούγονται τα συνεχόμενα κλικ των φωτογράφων που την περίμεναν να εμφανιστεί, εκείνη έβγαλε το κινητό της και ξεκίνησε κι εκείνη να φωτογραφίζει το κοινό. Μία ακόμη κίνηση της Επιτρόπου που συνηθίζει να “σπάει” την γκρίζα μονοτονία του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η χαλαρότητα με την οποία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, δεν προμήνυε ούτε το “βάρος” της υπόθεσης που αφορά την κορυφαία διαδικτυακή εταιρία στον πλανήτη, ούτε και το ύψος του προστίμου που η Κομισιόν θα επέβαλε στην εταιρία. «Η Επιτροπή επιβάλλει στην Google πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις μηχανές αναζήτησης, παρέχοντας παράνομο πλεονέκτημα στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, παραβιάζοντας δηλαδή τους αντιμονοπωλιακούς κανόντες», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, κάνοντας την αίθουσα να… κρατήσει την αναπνοή της.

Είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν για θέμα ανταγωνισμού. Η εταιρεία πρέπει τώρα, εντός 90 ημερών, να δώσει τέλος στην καταχρηστική αυτή συμπεριφορά, ειδάλλως θα κληθεί να καταβάλει χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών παγκοσμίως της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google!

«Η Google έχει δημιουργήσει πολλά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αλλάξει καταλυτικά την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι θετικό. Αλλά η στρατηγική της Google όσον αφορά τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών δεν αποσκοπούσε απλώς σε προσέλκυση πελατών μέσω της βελτίωσης του προϊόντος της σε σχέση με εκείνο των ανταγωνιστών της. Αντιθέτως, η Google προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις μηχανές αναζήτησης, προωθώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα αναζήτησης, και υποβιβάζοντας εκείνες των ανταγωνιστών», εξήγησε η Μ. Βεστάγκερ.

«Η πρακτική της Google είναι παράνομη βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Αρνήθηκε την ευκαιρία σε άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν αξιοκρατικά και να καινοτομήσουν. Και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τη δυνατότητα για πραγματική επιλογή υπηρεσιών και για πλήρη αξιοποίηση των οφελών της καινοτομίας», τόνισε.

Για τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η σημερινή απόφαση -που αφορά στην Google Inc. and Alphabet Inc., μητρική εταιρεία της Google- δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το θέμα συζητιόταν τους τελευταίους μήνες και αφορούσε τη μηχανή αναζήτησης της Google, από την οποία προκύπτει το ποσοστό του 90% σχεδόν των εσόδων της εταιρίας από διαφημίσεις.

Η συνέχεια στο news247.gr

περισσότερα
Back to top button