Ελλάδα

Εμπλοκή με τα capital control!

Μόνο για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοσθούν μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αμέσως μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η ΕΚΤ ανησυχεί έντονα για το ρεκόρ χαρτονομίσματος σε κυκλοφορία και απαγορεύει ακόμη και συμβολικού χαρακτήρα μέτρα διευκόλυνσης της χρήσης μετρητών από ιδιώτες, όπως θα ήταν μια ακόμη μικρή αύξηση του ορίου ανάληψης.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε προτείνει τρία μέτρα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών των ιδιωτών, τα οποία μπαίνουν στο συρτάρι με… άνωθεν εντολές:

1. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε χρονικό διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα (από 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες που ισχύει σήμερα).

2. Να επιτραπεί: α) να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους ακόμα και εάν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς, κατά την έννοια του Ν. 4151/2013 (Α΄ 103), λογαριασμοί.

3. Να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών έως ποσοστού του 60% συνολικά (από 30% σήμερα) από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής τροποποίησης, θα πιστώνονται με μεταφορά πίστωσης από τράπεζα που λειτουργεί στο εξωτερικό, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων.

Η συνέχεια στο sofokleousin.gr

περισσότερα
Back to top button