Καστοριά

Νέες ειδικότητες για το ΙΕΚ Καστοριάς (ρεπορτάζ)

Είναι πλέον γνωστό πως το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της Ελλάδας, καθώς συνδυάζει άριστες υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό και δωρεάν φοίτηση.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς λειτουργεί για το έτος 2016-2017 με πέντε  ειδικότητες εκ των οποίων οι τρεις τελειώνουν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικότητες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι οι “Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών”, “Νοσηλευτική-Τραυματολογία” (οι οποίες θα συνεχιστούν και για το έτος 2017-2018)  “Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων”, “ Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας” και “ Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ” (οι οποίες τελειώνουν τον Ιούνιο του 2017). Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως θα ενταχθούν νέες ειδικότητες για το έτος 2017-2018.

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα οι υποψήφιοι σπουδαστές θα δηλώσουν την προτίμησή τους για το ποια ειδικότητα θέλουν να παρακολουθήσαν από τη νέα χρονιά και οι οποίες  έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Κ. (iek-kastor.kas.sch.gr).

Η φόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη στιγμή που θα ζητηθεί από το ΙΕΚ Καστοριάς, να δώσει την οριστική απάντηση για το  ποιες ειδικότητες επιθυμεί να ενταχθούν για το έτος 2017-2018.

Ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς Απόστολος Τζιώτζης ενημέρωσε πως «Με τον τρόπο αυτόν, θα έχουμε κάποια στοιχεία για τις προτιμήσεις των σπουδαστών.   Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να προτείνει δυο ειδικότητες. Επίσης λαμβάνουμε στα υπόψιν μας και άλλες παραμέτρους, δηλαδή εάν υπάρχει εργαστηριακός εξοπλισμός, δυνατότητα πρακτικής κ.α.  Εμείς από τη μεριά μας, αποστέλλουμε τις προτάσεις μας στα κεντρικά στην Αθήνα και εν συνεχεία παίρνουμε την έγκριση των ειδικοτήτων».

 

Οι νέες προτεινόμενες ειδικότητες

Το Ι.Ε.Κ. Καστοριάς στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ειδικότητες που θα επιθυμούσαν οι υποψήφιοι για το φθινοπωρινό εξάμηνο 2017 – 2018, καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους μέσω e-mail: [email protected] ή τηλεφωνικά στο 24670 – 27651. Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε την online φόρμα η οποία βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς.

Ενδεικτικές ειδικότητες:

  • Σχεδιαστής Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής
  • Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  • Βοηθός Εργοθεραπείας
  • Βοηθός Φαρμακείου
  • Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου
  • Τεχνικός Τουριστικών  Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής – Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
  • Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
  • Τεχνικός Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ
  • Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας
  • Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων & Υποδομών
  • Τεχνικός Μελισσοκομίας

Να σημειωθεί πως η  αποστολή των παραπάνω στοιχείων δεν είναι δεσμευτική, αλλά παρέχει μια άτυπη ενημέρωση στο Ι.Ε.Κ. για την καταγραφή των προτιμήσεων.

Ο κ. Τζιώτζης ενημέρωσε πως οι εν δυνάμει σπουδαστές δείχνοντας την προτίμησή τους, ουσιαστικά φανερώνουν πάνω σε ποιον κλάδο θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή των ειδικοτήτων είναι η ζήτησή τους στην αγορά εργασίας «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις ειδικότητες οι οποίες αφορούν στους νέους αγρότες όπως τεχνικός Μελισσοκομίας, Αμπελουργίας και Οινολογίας. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλους τους τομείς. Δεν μπορούσαμε να μην έχουμε ειδικότητες πάνω στον κλάδο του τουρισμού ή της υγείας. Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ειδικότητα “ Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων & Υποδομών”, καθώς ο ΤΑP, ζήτησε προσωπικό για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών του, αλλά και διάφορες ιδιωτικές εταιρίες βρίσκονται προς αναζήτηση προσωπικού. Άλλωστε επειδή είδαμε ότι είναι ένα επάγγελμα με αρκετά μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, προτείναμε για άλλη μια φορά την ειδικότητα».

Σπουδαστές χωρίς ηλικιακά όρια και από όλη τη χώρα στο ΙΕΚ Καστοριάς

Προκειμένου να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΙΕΚ Καστοριάς οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν απολυτήριο λυκείου.  Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως το Δημόσιο ΙΕΚ Καστοριάς, αποτελεί πόλο έλξης πολλών σπουδαστών, όχι μόνο από την Π.Ε. Καστοριάς, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα «Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους  στην περιοχή μας», ήταν τα λόγια του κ. Τζιώτζη.

Μάλιστα προ ημερών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη η οποία αφορούσε στις δομές της “Δια Βίου Μάθησης” και συμμετείχαν σε αυτή όλοι οι Διευθυντές των ΙΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκαν πολλές απόψεις,  «Συζητήσαμε κυρίως για τις  κινήσεις  που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση σε όλα τα θέματα. Θεωρώ ότι θα συνεχιστούν οι δράσεις και οι ενέργειές μας και με συγκεντρωτική περιφερειακή συνείδηση θα προχωρήσουμε προς το κοινό όφελος, αποφεύγοντας να προσφέρουμε  τις ίδιες ειδικότητες τα ΙΕΚ  της Δυτικής Μακεδονίας», είπε κλείνοντας ο κ. Τζιώτζης.

orizontespress.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button