Καστοριά

Η ανεργία στην Καστοριά τραβάει την ανηφόρα! (ρεπορτάζ)

Δεν αποτελεί πλέον είδηση το γεγονός, ότι η ανεργία στην Π.Ε. Καστοριάς “χτυπάει” κόκκινο.  Αντιθέτως αποτελεί τη σκληρή καθημερινότητα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Με πολλά αρνητικά κοσμητικά επίθετα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στο κομμάτι της εργασίας. Η ανεργία μαστίζει την περιοχή και το να εργάζεται κάποιος τη σημερινή εποχή, σε πολλούς ακούγεται ως ανέκδοτο.

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς Γεώργιος Μαλέας, θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση είπε πως «Ο καιρός έχει καλυτερέψει,   άρχισε να σκορπάει χαμόγελα και να ομορφαίνει την περιοχή μας. Δυστυχώς  όμως όλα τα άλλα που μας συμβαίνουν δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαμόγελα. Όπου και να πας βλέπεις πρόσωπα σκυθρωπά και πιστεύω πως αυτή η κατάσταση,  έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η ανεργία έχει ξεφύγει από κάθε λογική εκτίμηση που θα μπορούσε να κάνει κάποιος».  Μάλιστα ο κ. Μαλέας σε ειρωνικό τόνο σχολίασε πως «Με την ταχύτητα που φυτρώνουν τα διόδια, θα έπρεπε να φροντίσει η κυβέρνηση να φυτρώνουν οι  θέσεις εργασίας. Επίσης, θα έπρεπε  να  προβληματιστεί η κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λογικό απλώς να χάνονται  οι δυνατότητες άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας και κανένας να μην είναι σε θέση να δώσει μια πειστική απάντηση στο “γιατί”».

Η κατάσταση είναι αυτή που είναι, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνεται και καμία προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς «Αν θέλουμε πραγματικά να μην  έχουμε μια νεκρή πόλη, πρέπει επειγόντως να παρθούν πρωτοβουλίες και γίνουν ουσιαστικές πράξεις και να αφήσουμε κατά μέρους τις υποσχέσεις».

Ορισμένες φορές δημιουργείται η εντύπωση πως μια μερίδα ανθρώπων έχει χάσει κάθε ελπίδα και απλώς δέχεται παθητικά την ισχύουσα κατάσταση. Μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες που πραγματοποιήθηκε πανελλήνια απεργία και συλλαλητήρια ενάντια στα νέα μέτρα του 4ου μνημονίου, η συμμετοχή των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς, ήταν μηδαμινή. Ο κ. Μαλέας, σχολίασε αυτό το γεγονός λέγοντας πως «Πραγματικά οι νέοι πολλές φορές απέχουν από αυτές τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν που κυβερνάει αυτόν τον τόπο να κρεμαστεί από αυτή την κατάσταση και να μην κάνει τίποτα για το κοινό όφελος.  Δεν θα πρέπει ο κάθε εκλεγμένος να βολεύεται από τις ερμηνείες που προφανώς ο ίδιος θα δώσει, για ορισμένα θέματα που βλέπει. Η νέα γενιά είναι απογοητευμένη και σοκαρισμένη από τη σημερινή κατάσταση».

orizontespress.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button