Ελλάδα

Τα απίστευτα που έχουν κατασχεθεί κατά καιρούς από τις τελωνειακές Αρχές

Μπαράζ κατασχέσεων καταγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, σε ελέγχους, που διενεργήθηκαν στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ γνωστοποιεί μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων για τους μήνες από Ιανουάριο έως Απρίλιο του 2017.

Κατασχέσεις καπνικών

Το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά, με τη συνδρομή του συστήματος Χ-RAY, προέβη σε κατασχέσεις δύο εμπορευματοκιβωτίων με 21,94 εκατ. τεμάχια λαθραία τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για τα τσιγάρα αυτά ανέρχονται σε 4,23 εκατ. ευρώ. Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται.

Το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών προέβη στην κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων λαθραίου καπνού και τσιγάρων -897 κιλά καπνού για ναργιλέ και 117.200 τεμάχια τσιγάρων- τα οποία μεταφέρονταν αεροπορικώς λαθραία, εντός 45 αποσκευών, από το Κάιρο της Αιγύπτου. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δύο επιβάτες και προσήχθησαν στον Εισαγγελέα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 254.063,80 ευρώ.

Ομοίως, το Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών εντόπισε και κατάσχεσε σε αποθήκη των ΕΛΤΑ, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, 12 κούτες, οι οποίες περιείχαν 146.400 τεμάχια τσιγάρων με προορισμό την Ισπανία. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 28.294,66 ευρώ.

Τέλος, στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων, εντοπίστηκαν και σε άλλα Τελωνεία της χώρας, όπως στα Τελωνεία Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», Ευζώνων, Κήπων, Ρόδου, Δοϊράνης κλπ., πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων καπνικών προϊόντων από ταξιδιώτες.

Κατασχέσεις παραποιημένων προϊόντων

Τα Τελωνεία της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της εμπορικής δραστηριότητας των νόμιμων επιχειρήσεων, προέβησαν σε πληθώρα κατασχέσεων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 345.812 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, ρολόγια, κράνη μοτοποδηλάτων κλπ.).

Κατασχέσεις μετρητών

Σε ελέγχους που διενήργησαν το Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα Τελωνεία Β’ Θεσσαλονίκης (Αερολιμένα Θεσσαλονίκης), Κήπων, Κω, Ευζώνων, Μέρτζανης και Καστανεών, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2,687 εκατ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα εισπρακτέο, ανέρχεται στο ποσό των 633.799,42 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.

Δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων λόγω παράνομης κατοχής

Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου καθώς και οι ομάδες δίωξης των Τελωνείων, σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, προέβησαν σε 181 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων και 15 φορτηγών και 2 βυτιοφόρων, λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσής τους.

Έλεγχοι για παράνομη διακίνηση αλκοολούχων και πετρελαιοειδών

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. στοχεύοντας στη διαπίστωση της νόμιμης διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης εντατικοποιεί τους ελέγχους και προβαίνει στην κατάσχεση λαθραίων προϊόντων προφυλάσσοντας τα εθνικά και ευρωπαϊκά δημοσιονομικά συμφέροντα. Ορισμένες από τις κατασχέσεις αυτές είναι:

  • Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έλεγχο σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων, το οποίο βρέθηκε να διαθέτει κρυφή δεξαμενή εντός του ρεζερβουάρ, ειδικά διαμορφωμένη για τη μεταφορά λαθραίου καυσίμου και η οποία περιείχε 500 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά νόμιμης κατοχής – μεταφοράς. Συνελήφθησαν οι δυο οδηγοί και κατασχέθηκε το όχημα και το πετρέλαιο.
  • Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (ΕΛΥΤ), σε έλεγχο που πραγματοποίησε στην περιοχή της Αττικής, εντόπισε και δέσμευσε 2 τόνους και 200 κιλά λαθραίας διακίνησης τσίπουρου προερχόμενο από το Ηράκλειο Κρήτης. Η έρευνα συνεχίζεται ενώ θα επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα.
  • Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έλεγχο στην περιοχή του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, σε μικρό φορτηγό με πινακίδες Βουλγαρίας, στο οποίο βρέθηκαν, επιμελώς κρυμμένα πίσω από σακούλες με κομμένα υφάσματα, 384 φιάλες αλκοολούχων ποτών με φορολογική σήμανση βουλγαρικών αρχών. Στην περίπτωση αυτή δεν είχε τηρηθεί καμία από τις νόμιμες διατυπώσεις για την εισαγωγή αλκοολούχων στη χώρα με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο οδηγός και να κατασχεθούν τα ποτά και το όχημα.
  • Το Τμήμα Δίωξης του Τελωνείου Ρόδου προέβη στην κατάσχεση 1.380 φιαλών αλκοολούχων ποτών, για τα οποία δεν είχε καταβληθεί η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
  • Το Τελωνείο Κακαβιάς εντόπισε, σε δύο περιπτώσεις, απόπειρα λαθραίας εισαγωγής αλκοολούχων και κατάσχεσε 338 και 40 λίτρα αντίστοιχα αλκοολούχων ποτών.

Επίσης, στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων, εντοπίστηκαν και σε άλλα Τελωνεία της χώρας, όπως στο Τελωνείο Κήπων, πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων αλκοολούχων από ταξιδιώτες.

Κατασχέσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων

Το Τμήμα Δίωξης του Τελωνείου Κήπων, σε έλεγχους που πραγματοποίησε, εντόπισε, σε αποσκευές, την παράνομη διακίνηση 200 κουτιών φαρμακευτικής ουσίας kamagra (ουσία παραπλήσια του Viagra), 196 χαπιών με την ένδειξη Vega 100 και 175 ενέσιμων φιαλιδίων για τοπική αναισθησία με την ένδειξη Mercaine Spinal Heavy. Τα ανωτέρω σκευάσματα κατασχέθηκαν.

Κατασχέσεις χρυσών κοσμημάτων

Το Τελωνείο Κήπων, σε ελέγχους που διενήργησε σε οδηγούς ΙΧΕ αυτοκινήτων, εντόπισε και κατάσχεσε 139 χρυσά κοσμήματα καθώς και εξαρτήματα μηχανής κοπής μετάλλων.

Κατάσχεση υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) του Τελωνείου Λάρισας, σε έλεγχους που πραγματοποίησε σε εταιρεία εμπορίας υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην πόλη της Λάρισας, εντόπισε και κατάσχεσε, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, 4.810 τεμάχια (συσκευασίες) του ανωτέρω υγρού. Οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται στο ποσό των 32.500 ευρώ.

Δέσμευση σκάφους αναψυχής

Το Τελωνείο Κέρκυρας δέσμευσε ιδιωτικό σκάφος αναψυχής, το οποίο είχε προβεί σε αλλαγή σημαίας χωρίς να ενημερωθεί το Τελωνείο και χωρίς να καταβληθούν οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις και ΦΠΑ.

newsbeast.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button