ΑθλητικάΕλλάδαΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Σαν σήμερα: Το 1966 πρωτακούστηκε η θρυλική φράση “Έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε” (βίντεο)

 

Ο Νίκος Γιούτσος γεννήθηκε στο Μακροχώρι Καστοριάς το 1941, αλλά έζησε στην Ουγγαρία όπου ονομαζόταν Γιουτσόφ!

Παιδί πολιτικών προσφύγων ήρθε στην Ελλάδα το 1965 και μέσα σε μία δεκαετία κατάφερε όσα ελάχιστοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σημαδεύοντας μία ολόκληρη γενιά. Το ντεμπούτο στη Λεοφώρο, το πρώτο γκολ στην Τούμπα, ο συγκλονιστικός αγώνας με τον Πανσερραϊκό και η φράση που έμεινε στην ιστορία.

Πρόκειται για έναν από τους πιο θρυλικούς Έλληνες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Παιδί πολιτικών προσφύγων, ο Νίκος Γιούτσος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1941, αλλά έζησε στην Ουγγαρία όπου ονομαζόταν Γιουτσόφ!! Άρχισε την καριέρα του από την Τσέπιελ, ενώ από τα 24 του και μέχρι να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ήταν τη φανέλα με τον δαφνοστεφανομένο στο στήθος!
Στην Ουγγαρία «βαπτίστηκε» Γιούτσοφ, προκειμένου να χαθεί η ελληνική καταγωγή του, κάτι βέβαια που δεν στάθηκε δυνατόν. Ωστόσο, η επάνοδος του στην μητέρα πατρίδα, δεν ήταν εύκολη υπόθεση με βάση τα πολιτικά δεδομένα της εποχής. Η επιστροφή των παλιών ανταρτών ή μελών των οικογενειών τους δεν είχε επιτραπεί ακόμα από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς. Χρειάστηκαν ευαίσθητες κινήσεις του υπουργείου εξωτερικών και η εφαρμογή ειδικής διαδικασίας προκειμένου να επιστρέψει ο Νίκος Γιούτσος στην Ελλάδα.

Ο ερχομός του στον Ολυμπιακό, τον χειμώνα του 1965, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τον κόσμο των ερυθρολεύκων. Η εφημερίδα «Φως των Σπορ» με πηχυαίους τίτλους ανήγγειλε την απόκτησή του. Έγραφε: «Το περίφημο κανόνι της ουγγρικής Τσεσιέλ έρχεται στον Πειραιά – Ο Γιουτσόφ στον Ολυμπιακό». Πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόκτηση του Νίκου Γιούτσου συνέπεσε με τον ερχομό στον Ολυμπιακό του διάσημου Ούγγρου προπονητή Μάρτον Μπούκοβι και του βοηθού του, Μίχαλι Λάντος.

Ντεπούτο θα κάνει εναντίον του Παναθηναϊκού στο ισόπαλο 1-1 της Λεοφώρου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα πετύχει το πρώτο του γκολ στη νίκη των ερυθρόλευκων με 4-0 στην Τούμπα. Στο φινάλε της αναμέτρησης οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν τα δοκάρια θεωρώντας ότι η ομάδα τους έχει αδικηθεί, καθώς δόθηκε στον Ολυμπιακό η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον Γιούτσο.

Το ματς που σημάδεψε, όμως, την καριέρα του Νίκου Γιούτσου ήταν αυτό με τον Πανσερραϊκό στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Είναι η πρώτη χρονιά του Μπούκοβι και του Γιούτσου στο “λιμάνι”. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έχει 71 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με 70. Οι “ερυθρόλευκοι” υποδέχονται τον Πανσερραϊκό που καίγεται για βαθμούς ώστε να μείνει στην κατηγορία.

Εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα της 5ης Ιουνίου του 1966 στο Φαληρικό στάδιο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 30.000 θεατές. Μόλις στο 10ο λεπτό ο Σιδέρης άνοιξε το σκορ με απ’ ευθείας χτύπημα φάουλ, αλλά εννέα λεπτά αργότερα ο Μπητζίδης «πάγωσε» τις εξέδρες ισοφαρίζοντας.Η πίεση των γηπεδούχων έγινε ασφυκτική, αλλά τα δοκάρια και ο εκπληκτικός τερματοφύλακας των Σερρών Καρυπίδης δεν επέτρεπαν να μπει η μπάλα στα δίχτυα. Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο και ο Ιταλός διαιτητής Βαρατσάτι ετοιμαζόταν να βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα για να σφυρίξει για τελευταία φορά, όταν σε μια αναμπουμπούλα της τελευταίας στιγμής και ενώ όλοι οι παίκτες ήταν μεταξύ μικρής και μεγάλης περιοχής του Πανσερραϊκού, ο Γιούτσος με σουτ λύτρωσε τον Ολυμπιακό στο 90ο λεπτό και του έδωσε το πρωτάθλημα.

Φημολογείται ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι ακούστηκε για πρώτη φορά η “θρυλική” φράση “Έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε”! Τα… πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε έναν κύριο με το όνομα Νίκος που πούλαγε πασατέμπο και αναψυκτικά στην κερκίδα.

Ο Γιούτσος αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο μετά από 10 χρόνια λαμπρής καριέρας, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 2 νταμπλ. Με την Εθνική Ελλάδος έπαιξε την πενταετία από το 1965-70, σκοράροντας μάλιστα και 6 φορές σε μόλις 15 συμμετοχές.
Στην τελευταία του χρονιά (1974) έβγαλε μάτια καθώς η ομάδα του τελείωσε με τον αριθμό των 102 τερμάτων ενεργητικό, ενώ ο ίδιος πέτυχε 10, εκ των οποίων ένα από απευθείας εκτέλεση κόρνερ!!

*Είχε το παρατσούκλι «ούζο», μιας και αγαπούσε πολύ το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα είδη ποτών. Στην ιστορία έμεινε η ατάκα κάποιου φιλάθλου όταν άκουσε από τα μεγάφωνα μια διαφήμιση για το ούζο 12: «να, ρε αυτόν (Γιούτσο) να ρωτήσετε που ξέρει»!!!
*Τελευταίο του γκολ με τα ερυθρόλευκα ήταν εναντίον του Απόλλωνα στο 0-4 της Ριζούπολης, τελευταίο του ματς ήταν και πάλι εκτός έδρας με την Παναχαϊκή στην Πάτρα.
*Είναι 5ος σκόρερ του ΟΣΦΠ  με 100 γκολ πίσω από τους Σιδέρη, Αναστόπουλο, Αλεξανδρή και Τζόρτζεβιτς (πρόσφατα).
* Ήταν υποψήφιος και εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του Π. Φασούλα για τις δημαρχιακές εκλογές του 2006. Μάλιστα ο δήμαρχος του παρέδωσε και το νεοσύστατο γήπεδο του Αγ. Διονυσίου προς χρήση, όντας Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού.
* Είχε ένα πέρασμα ως πρώτος προπονητής του ΟΣΦΠ το διάστημα από τις 16/9/94 ως τις 18/10/94 διαδεχόμενος τον συνονόματο Αλέφαντο, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε ο Λίμπρεχτς.
* Ο εγκεφαλικός άσος της Ελλάδας, όπως τον είχε αποκαλέσει ο αείμνηστος Πούσκας αποτέλεσε μέλος της περίφημης ομάδας του Γουλανδρή, με συμπαίχτες-μεγαθήρια όπως οι: Συνετόπουλος, Βίερα, Δεληκάρης, Γκαϊταντζής, Κελεσίδης, Υβ Τριαντάφυλλος κ.ά.

newsit.gr

 

περισσότερα
Back to top button