Ελλάδα

Προσοχή: Κινδυνεύετε με κακόβουλο λογισμικό εάν «κατεβάζετε» υπότιτλους

Μέσα από μια «αθώα» γενικά καθημερινή σας συνήθεια, κινδυνεύετε με το να πάρουν τον έλεγχο της συσκευής σας χάκερ.

Ειδικότερα, αν κατεβάζετε υπότιτλους είναι σημαντικό να προσέχετε από πού παίρνετε το αρχείο καθώς αποδεικνύεται ότι χάκερς μπορούν να τους μολύνουν με κακόβουλο κώδικα ώστε να εκμεταλλευτούν ευπάθειες σε δημοφιλή media players και να πάρουν τον έλεγχο της συσκευής σας.

Ερευνητές από την εταιρεία ασφαλείας Check Point ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη επίθεση, η οποίο βασίζεται στην κρυφή εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού σε αρχεία υποτίτλων. Η λίστα με τους ευπαθείς players συμπεριλαμβάνει μέχρι τώρα δημοφιλείς εφαρμογές όπως τις: VLC, Kodi, Popcorn Time και Stremio.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι ειδικοί ασφάλειας εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια streamers που τρέχουν ευάλωτο λογισμικό, καθιστώντας την συγκεκριμένη επίθεση «μία από τις πιο διαδεδομένες» αυτή τη στιγμή.

Η Check Point διαθέτει ένα PoC που εμφανίζει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα σε Popcorn Time και Kodi:

Αυτό που καθιστά την επίθεση ιδιαίτερα σημαντική είναι ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους media players αλλά και οι χρήστες θεωρούν τα αποθετήρια υποτίτλων σαν «αξιόπιστη πηγή».

Επιπλέον, η Check Point προειδοποιεί ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλες παρόμοιες εναλλακτικές λύσεις ασφαλείας συχνά ερμηνεύουν τους υπότιτλους σαν «καλοήθη αρχεία κειμένου» και τα ελέγχουν χωρίς να προσπαθούν να αξιολογήσουν προσεκτικά τη φύση τους.

«Η επίθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή κατάσταση ασφαλείας που υπάρχει στον τρόπο που επεξεργάζονται τα αρχεία υποτίτλων (subtitles) μερικοί media players, αλλά και τον μεγάλο αριθμό μορφών υποτίτλων. Αρχικά, υπάρχουν πάνω από 25 μορφές υποτίτλων που χρησιμοποιούμε, ο καθένας με μοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες», αναφέρει το άρθρο στο blog τους.

Από τότε, η Check Point ενημέρωσε τις μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης media players που επηρεάζονται. Δυστυχώς, ενώ ορισμένα θέματα έχουν ήδη διορθωθεί, υπάρχουν και άλλα που καθιστούν ακόμα το λογισμικό ευπαθές σε αυτού του είδους την επίθεση. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία ασφάλειας αποφάσισε να μην αποκαλύψει περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις.

Μέχρι τότε: καλύτερα να αποφύγετε δημοφιλή αποθετήρια υποτίτλων.

περισσότερα
Back to top button