Κόσμος

Ο σύζυγός μου δεν είναι ένας κοινός άνδρας

bernard-shawΤο 1905, ο Τζορτ Μπέρναρντ Σω έλαβε ένα γράμμα από μια θαυμάστρια και επίδοξη συγγραφέα με το προσωνύμιο «Δεσποινίς Γοητεία». Ο γραπτός λόγος και η προσέγγισή της σαγήνευσαν τον Σω και έτσι ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν αλληλογραφία, αρχικά στο επίπεδο ερωτήσεων και συμβουλών που όμως στη συνέχεια εξελίχθηκε σε φλερτ.

Η «Δεσποινίς γοητεία», στην πραγματικότητα ήταν μια 24χρονη κοπέλα με το όνομα Έρικα Κότεριλ, η οποία ήταν ερωτευμένη με τον Σω. Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη τους αλληλογραφία και η Έρικα για να κερδίσει το αντικείμενο του πόθου της, αποφάσισε να μετακομίσει σε μια περιοχή κοντά στην οικία του.

Όταν πλέον εμφανίστηκε στο σπίτι του, την πόρτα άνοιξε η Σάρλοτ Σω, σύζυγος του Μπέρναρντ. Το σοκ και για τις δύο γυναίκες ήταν ισχυρό, ωστόσο η Σάρλοτ απαίτησε από τον σύζυγό της να κόψει οποιοδήποτε δεσμό με την θαυμάστριά του. Αυτός προσπάθησε να το κάνει γράφοντας στην Έρικα ένα γράμμα. Αποστολέας, έδειχνε πως  ήταν η συζύγος του, κάτι όμως που δεν ήταν αλήθεια…

 

11 Οκτωβρίου 1910

Αγαπητή Δις Κότεριλ

Νομίζω πως είναι καλύτερα να σας γράψω για να σας εξηγήσω ακριβώς τον λόγο που σκόπιμα σας έδειξα την δυσφορία μου για την παρουσία σας στην οικία μου και για να σας τονίσω πως η επίσκεψή σας δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά.

Μπορεί να θεωρείτε πως ενοχλήθηκα με την επίσκεψή σας σε μία ασυνήθιστη και ακατάλληλη ώρα ή πως απλά σας αντιπαθώ. Δεν είναι καθόλου αυτό. Διαφωνώ με τον ερχομό σας την ώρα που πίνουμε τσάι όμως δεν σας αντιπαθώ. Αντιθέτως, είστε κατά κάποιο τρόπο εμφανίσιμη και ευαίσθητη και έτσι μου είναι αρκετά δύσκολο να φερθώ με αγένεια απέναντί σας. Όμως, είμαι αποφασισμένη να βάλω ένα τέλος για πάντα σε οποιαδήποτε προσωπική οικειότητα μεταξύ μας.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Εκφράσατε τα αισθήματά σας στον σύζυγό μου και το συνεχίσατε με το να έρθετε να μείνετε κοντά μας για να τον βλέπετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεδομένου ότι είστε νέα και υποκινούμενη από τα συναισθήματά σας, μπορώ να σας πω πως, όταν μια γυναίκα εκφράζεται ερωτικά απέναντι σε έναν παντρεμένο άνδρα ή το αντίθετο, αργά η γρήγορα υπάρχει ένα τέλος, τουλάχιστον σκοπίμως. Ίσως δεν το καταλαβαίνετε τώρα, αλλά θα το διαπιστώσετε αργότερα όταν θα είστε παντρεμένη.

Η παρούσα περίπτωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη για εσάς, επειδή ο σύζυγός μου δεν είναι ένας κοινός άνδρας. Αν αναπτύξετε οικειότητα μαζί του τότε αυτός θα γίνει αναγκαίος για τη ζωή σας και ο αναπόφευκτος χωρισμός σας θα σας κοστίσει πολλά περισσότερα απ’ όσα τώρα. Δεν τον εμπιστεύομαι πως θα σας κρατήσει σε απόσταση γιατί είναι ένας άνδρας ιδιαίτερα φιλικός και συμπονετικός με όλους, από Δούκες και Δούκισσες μέχρι σκύλους και γάτες. Σας έχει ήδη επιτρέψει να δεθείτε με αυτόν περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και δεν σκοπεύω να παρασυρθείτε κι άλλο σε μια αδιέξοδη κατάσταση.

Πρέπει να τελειώσω λέγοντας πως αυτή η επιστολή δεν επιδέχεται καμία απάντηση και κανένα αντεπιχείρημα, μην καταλήξετε όμως στο συμπέρασμα πως σας γράφω σε εχθρικό πνεύμα. Δεν θα είχε καμία χρησιμότητα να συζητήσουμε το θέμα τώρα, αλλά ούτε και αργότερα που θα είστε παντρεμένη και θα βρίσκεστε στην ίδια ηλικία με μένα. Πιστέψτε πως η απόφασή μου είναι αναπόφευκτη και αμετάκλητη.

Με εκτίμηση

Σάρλοτ Φ. Σω

ithaque.gr

περισσότερα
Back to top button