Καστοριά

Ο εορτασμός της Αναλήψεως στο Δισπηλιό (φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάληψη του Σωτήρος Χριστού στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού στο Δισπηλιό Καστοριάς.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή Ιερέων και των Διακόνων, αλλά και εκατοντάδων πιστών που προστρέχουν κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην εορτή και σημείωσε πως κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας η Ανάληψη του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, θεωρείται ως το κόσμημα όλων των εορτών και το μήνυμα που στέλνει σε όλους μας η δεσποτική αυτή εορτή είναι η ελπίδα της αιωνίου ζωής.

Και έκλεισε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως θα πρέπει να επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο ζωής ώστε να γίνουμε γνωστοί στον Θεό. Σε κανέναν άλλον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή μας, από το να μας γνωρίσει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και να μας παρουσιάσει στον Πατέρα Του.

Ανήμερα της εορτής το πρωί, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στην ομιλία του χρησιμοποίησε και ερμήνευσε τους λόγους του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για την εορτής της Αναλήψεως, ο οποίος λέγει :

«Ποια είναι η σημερινή εορτή; Είναι σεπτή και μεγάλη. Και υπερβαίνει τον ανθρώπινο νου. Σήμερα, τονίζει, έγινε η συμφιλίωση του Θεού με το ανθρώπινο γένος. Σήμερα διαλύθηκε η παλαιά έχθρα και τελείωσε ο μακροχρόνιος πόλεμος. Σήμερα επανήλθε κάποια θαυμάσια ειρήνη, που ποτέ δεν την περίμεναν οι άνθρωποι. Γιατί ποιος ήλπιζε ο Θεός επρόκειτο να συμφιλιωθεί με τον άνθρωπο; Όχι επειδή ο Θεός μισούσε τον άνθρωπο, αλλά επειδή ο υπηρέτης ήταν αδιάφορος. Όχι επειδή ο Κύριος ήταν σκληρός, αλλά επειδή ο δούλος ήταν αχάριστος».

Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για την ευλογία του Θεού, την οποία έδωσε και ο Χριστός στους μαθητές Του εκείνη την ώρα που ανελήφθη εις τους ουρανούς. Είναι διάχυτη η ευλογία του Θεού προς τον άνθρωπο. Διάχυτη και στην Αγία μας Εκκλησία.

Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε πως, όταν εκκλησιαζόμαστε παίρνουμε πολλές ευλογίες. Και είναι στο χέρι μας εάν θα τις δεχθούμε. Γιατί όμως να εκκλησιαζόμαστε; Μήπως έχει ανάγκη ο Θεός από εμάς; Όχι. Εμείς έχουμε ανάγκη από τον Θεό και την χάρη Του και την ευλογία Του. Αυτή η ευλογία του Θεού θα είναι συνεκτική δύναμη, όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που θα μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε τα πελώρια κύματα των δυσκολιών της παρούσης ζωής.

Analipsi_tou_Sotiros001.jpgAnalipsi_tou_Sotiros002.jpgAnalipsi_tou_Sotiros003.jpgAnalipsi_tou_Sotiros004.jpgAnalipsi_tou_Sotiros005.jpgAnalipsi_tou_Sotiros006.jpgAnalipsi_tou_Sotiros007.jpgAnalipsi_tou_Sotiros008.jpgAnalipsi_tou_Sotiros009.jpgAnalipsi_tou_Sotiros010.jpgAnalipsi_tou_Sotiros011.jpgAnalipsi_tou_Sotiros012.jpgAnalipsi_tou_Sotiros013.jpgAnalipsi_tou_Sotiros014.jpgAnalipsi_tou_Sotiros015.jpgAnalipsi_tou_Sotiros016.jpgAnalipsi_tou_Sotiros017.jpgAnalipsi_tou_Sotiros018.jpgAnalipsi_tou_Sotiros019.jpgAnalipsi_tou_Sotiros020.jpgAnalipsi_tou_Sotiros021.jpgAnalipsi_tou_Sotiros022.jpgAnalipsi_tou_Sotiros023.jpgAnalipsi_tou_Sotiros024.jpgAnalipsi_tou_Sotiros025.jpgAnalipsi_tou_Sotiros026.jpg

imkastorias.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button