Κοζάνη

Οι καταγγελίες για τις δύο απόπειρες απαγωγής νέων στην Κοζάνη – Ποια είναι η αλήθεια – Τι λέει η Αστυνομία

 

«Φτάσαμε στο σπίτι και είδαμε ένα μπλε αμάξι με δυο άντρες να μπαίνει με ταχύτητα στο δρομάκι προς το σπίτι της κόρης μας, λίγα μέτρα μακριά από εμάς… τους ρωτήσαμε τι θέλουν και μας απάντησαν πως ψάχνουν αυτούς με το λευκό βανάκι και τα φιμέ τζάμια που απαγάγουν μικρά παιδιά…»

Η περιγραφή, μέσω τηλεφωνήματος στο Kozanimedia, της καλής φίλης, που διαμένει σε χωριό πέριξ της Κοζάνης δείχνει και το μέγεθος της αναστάτωσης και της έκδηλης ανησυχίας που διατρέχει τους γονείς και τους… παππούδες (ειδικά) μικρών παιδιών σε κάθε γωνιά της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη δημοσιοποίηση των δυο καταγγελιών για περιστατικά απόπειρας απαγωγής σε Βελβεντό και Τσοτύλι, τα οποία πήραν, πλέον, πανελλαδικές διαστάσεις. Σε κάθε… γωνιά του Νομού μας γονείς είναι πανικόβλητοι, εκπαιδευτικοί σκέφτονται να ακυρώσουν ακόμη και σχολικές εκδρομές και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι εάν, πράγματι, συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η δημοσιοποίηση των δυο υπαρκτών καταγγελιών, οι οποίες δε σχετίζονται και είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, προκάλεσε το συγκεκριμένο… τσουνάμι ανησυχίας που εκδηλώθηκε ήδη στα Σέρβια και στη Γαλατινή, με αόριστες αναφορές, φήμες και διαδόσεις περί του ίδιου, πάντα λευκού, βαν που, υποτίθεται, βρισκόταν έξω από σχολεία με σκοπό να «εντοπίσει» μικρά παιδιά. Φυσικά, καμία σοβαρή και επώνυμη καταγγελία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα δεν υπήρξε, παρά μόνο μια ατέρμονη και συνεχής συζήτηση στο Facebook,στα καφενεία, στα σπίτια και στις γειτονιές.

«Δε μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια καμία καταγγελία για απόπειρα απαγωγής», υπογράμμισε στο Kozanimedia ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή μας, με τον ίδιο, πάντως, να σπεύδει να καθησυχάσει γονείς, παππούδες και… μαθητές: «Οι φήμες και οι πληροφορίες σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν πάντα λόγο για λευκό βανάκι, με φιμέ τζάμια και τα λοιπά. Αυτό και  μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς πως σχεδόν πάντα μιλάμε για ανυπόστατες αναφορές και καταγγελίες». Και καταλήγει με το, απόλυτα λογικό και… δηκτικό ερώτημα: «Είναι δυνατόν, ακόμη και αν υποθέσουμε πως ισχύουν οι περιγραφές, οι όποιοι… επίδοξοι απαγωγείς να μην έχουν σκεφτεί ποτέ να… αλλάξουν αυτοκίνητο;».

«Ασφαλώς και όλοι οι γονείς, αλλά και οι παππούδες και γιαγιάδες που κρατούν μικρά, ειδικά, παιδιά, πάντα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τους έχουν εξηγήσει τους κινδύνους επαφής με ξένους, καθώς και τους σχετικούς κανόνες ασφαλείας. Ειδικά τώρα, το καλοκαίρι, που τα παιδιά βγαίνουν από το σπίτι και παίζουν σε μεγάλους δημόσιους χώρους, όπου δεν είναι εύκολο να ελέγχονται κάθε στιγμή», τονίζουν με προσοχή τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και στη Δυτική Μακεδονία. «Δεν έχει, όμως, αλλάξει τίποτε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η περιοχή μας είναι πάντα από τις πιο ασφαλείς τις χώρας», επισημαίνουν, με ιδιαίτερη έμφαση…

Ως προς τις δυο περιπτώσεις που απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα, σε Βελβεντό και Τσοτύλι, οι αστυνομικές αρχές σπεύδουν να τις διαχωρίσουν κατηγορηματικά: Στο πρώτο περιστατικό υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη καταγγελία της 24χρονης κοπέλας, η οποία, όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί φέρεται να είχε καταναλώσει και σημαντική ποσότητα αλκοόλ. Πιθανότατα κάτι συνέβη στο δρόμο προς το σπίτι της, αλλά αυτό είχε να κάνει με άτομα του φιλικού της περιβάλλοντος και, όπως εκτιμούν στην ΕΛ.ΑΣ., σε καμία περίπτωση με απόπειρα απαγωγής. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο κύριος λόγος (συν το γεγονός πως η καταγγελία έγινε την επόμενη ημέρα και όχι αμέσως…) που έκλεισε σχεδόν αμέσως το θέμα και δεν απασχόλησε περαιτέρω το Α.Τ. Σερβίων.

Περισσότερο… σύνθετη είναι η καταγγελία του 9χρονου παιδιού στο Τσοτύλι, το οποίο ανέφερε πως βραδινή ώρα άντρας που επέβαινε σε λευκό (πάλι…) φορτηγάκι ζήτησε να έρθει κοντά του, λέγοντάς του ότι θα του έδινε χρήματα. Το παιδί, από περιέργεια, πλησίασε τον άγνωστο άνδρα και εκείνος φέρεται να να αποπειράται να το αρπάξει, με τον 9χρονο να υποστηρίζει πως ακολούθησε.. καταδίωξή του από το άσπρο όχημα, από το οποίο «ξέφυγε» αφού κρύφτηκε πίσω από λαμαρίνες. «Η όλη περιγραφή του παιδιού, ειδικά για τη φερόμενη καταδίωξη προβληματίζει εξαρχής, γιατί μιλάμε για ένα περιστατικό στην πόλη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη και αν κάποιος έχει την πρόθεση απαγωγής, να ρισκάρει να συνεχίσει, από τη στιγμή που το όποιο υποψήφιο θύμα του έχει ξεφύγει, ειδικά μέσα σε κατοικημένη περιοχή», σημειώνει με νόημα το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, θέλοντας να κρατήσει, για ευνόητους λόγους, την ανωνυμία του. O ίδιος τονίζει πως και εδώ η σχετική καταγγελία δεν έγινε το ίδιο βράδυ, παρά την αμέσως επόμενη ημέρα και αφού ο πατέρας του παιδιού πιέστηκε από την Αστυνομία, μετά από προσωπική παρέμβαση και ανώτατου αξιωματικού, ο οποίος ασχολήθηκε και προσωπικά με την όλη υπόθεση. Για την ιστορία να σημειωθεί πως το πρωί της επόμενης ημέρας, το 9χρονο παιδί μαζί με αστυνομικούς πέρασε από τη λαϊκή αγορά του Τσοτυλίου,  μήπως και αναγνωρίσει τους δυο άντρες, αλλά δεν υπήρξε καμία αναγνώριση…

Λίγες μέρες αργότερα, πάντως, –και ενώ δεν είχε κοπάσει ακόμη η συζήτηση στην περιοχή μας για τα δυο περιστατικά- «σείστηκε» το Facebook από αναρτήσεις περί «λευκού βαν που επιχείρησε να απαγάγει μαθητή στον Γέρακα Αττικής». Σύμφωνα, όμως με την ΕΛ.ΑΣ., όπως γράφει το PoliceNews, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία καταγγελία σε οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ούτε έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα προσπάθειας αρπαγής ανηλίκου από την ευρύτερη περιοχή του Γέρακα. Τοπικό site της περιοχής μετέδωσε την «είδηση» χωρίς να ερευνήσει ή να διασταυρώσει τα στοιχεία που είχε, με αποτέλεσμα το άρθρο να αναμεταδοθεί από τα social media, δημιουργώντας πανικό χωρίς λόγο σε γονείς που έχουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία…

Παναγιώτης Πλιάτσιος

kozanimedia.gr

 

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button