ΑγροτικάΚαστοριά

Καστοριά: Σε “εφιάλτη” εξελίσσεται για τους μηλοπαραγωγούς η πτώση των καρπών, μετά από τον παγετό του Απριλίου

Μετά τον παγετό του Απρίλη (21 και 23) και οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς μετράμε τις πληγές μας. Πληγές που όπως όλα δείχνουν θα είναι μεγάλες.

Έως και 100% υπολογίζεται ότι θα είναι η ζημιά σε αρκετές περιοχές του παραλίμνιου κάμπου. Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η παραγωγή πλήττεται από θεομηνία. Το 2015 & το 2016 από χαλαζόπτωση και φέτος από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για αρκετές ώρες τα ξημερώματα της 21 και 23 Απριλίου, -2,6 & -2,7 αντίστοιχα (σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος “έπεσε” έως και -3,4).
Ο προβληματισμός μας, για το τι θα γίνει, από εδώ και στο εξής είναι έντονος. Υπάρχουν παραγωγοί ανάμεσα μας, που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ούτε την αποζημίωση του 2015, ούτε και την αποζημίωση του 2016.
Και μην ξεχνάμε ότι και οι παραγωγές των τελευταίων 2 χρόνων ήταν μειωμένες και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Πως θα τα “βγάλουμε” πέρα; Που θα βρούμε τα χρήματα ώστε να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ασφαλιστικές και φορολογικές μας υποχρεώσεις που έρχονται; Πως θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις; Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΕΛΓΑ και της πολιτείας; Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις…
Ακούστηκε κάτι για εκτιμήσεις τον Αύγουστο!!! Μήπως θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκτίμησης ζημιάς – όπως έγινε και σε άλλες περιοχές και πολύ ορθά μάλιστα – ώστε τον Αύγουστο να έρθουν οι αποζημιώσεις;
Μήπως τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για το 2017 θα πρέπει να συμψηφιστούν με την αποζημίωση λόγο της οικονομικής δυσκολίας πολλών συναδέρφων αγροτών; Μήπως οι υποχρεώσεις μας προς τις τράπεζες θα πρέπει να “παγώσουν” για κάποιο χρονικό διάστημα; Είναι λίγες από τις σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Ας ελπίσουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί γρήγορα αυτή την φορά. Αν όχι, ένα είναι σίγουρο. Ότι αρκετοί από εμάς δεν θα “υπάρχουμε” τον Απρίλη του 2018 για να εισπράξουμε τις αποζημιώσεις από την φετινή καταστροφή.
Εκτός και αν αυτό είναι το σχέδιο τους…

Με εκτίμηση
Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς

mila2.jpg

sentra.com.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button