ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Στην παρουσίαση του βιβλίου “αμελές Γιοβάννης” (φωτογραφίες – βίντεο – ντοκυμαντέρ)

Ένα μεγάλο, εγκάρδιο “ευχαριστώ” σε όλον αυτόν τον εκλεκτό κόσμο, που προσήλθε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Καστοριάς και παρακολούθησε τη δική μου ομιλία και ιδιαίτερα την ομιλία της συγγραφέως Δέσποινας Χίντζογλου Αμασλίδου!
Διπλά ευχαριστώ τη συγγραφέα, η οποία μου εμπιστεύτηκε το βιβλίο της “αμελές Γιοβάννης” και μου ζήτησε να παρουσιάσω το συγγραφικό της έργο! Η συγγραφέας συγκίνησε τους παριστάμενους, με την ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων και τη συγκλονιστική αφήγησή της.
Η προβολή της ταινίας της συναδέλφου (κόρης της συγγραφέως) κ. Ιφιγένειας Αμασλίδου καθήλωσε τους θεατές και πέτυχε το στόχο της, να δημιουργήσει αισθήματα ψυχικής ανάτασης, αποτελώντας την κορωνίδα μιας εντελώς ατμοσφαιρικής και άκρως πετυχημένης εκδήλωσης!

Η αίθουσα του Μουσείου, πρώην αρχοντικού Πηχεών, συνέδραμε τα μέγιστα σ’ αυτό. Ευχαριστώ λοιπόν τη διοίκηση του Συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα” για τη φιλοξενία και τη συνεργασία αυτή!
Τέλος ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, που μου δώσανε μεγάλη χαρά και με τίμησαν με την παρουσία τους!

Σοφία Καμπούρη

Η ταινίας της κ. Ιφιγένειας Αμασλίδου που προβλήθηκε στην εκδήλωση

ΑΜΕΛΕΣ ΓΙΟΒΑΝΝΗΣ

Σε μία από τις εννιά αποστολές στα τάγματα εργασίας, στην περιοχή της Σαμψούντας, ήταν <<αμελές>>, αιχμάλωτος στα <<αμελέ-ταμπουρού>>, και ο παππούς μου Ιωάνννης Χίντζογλου. Δεν ξαναγύρισε ποτέ, ούτε έμαθε κανείς το τέλος του. Αυτή την πορεία του προς τον θάνατο, προσπάθησα να φανταστώ και να ιστορίσω – <<χρησιμοποιώντας>> παράλληλα και την παρουσία ενός άλλου επίσης υπαρκτού προσώπου, του Γιοβάν -τσαούς, που ήταν συγγενής του και είχε μεγάλη δράση στο αντάρτικο του Πόντου. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι παρά ένα μικρό μνημόσυνο στο παππού μου αυτόν, απ’ τον οποίο δεν είχα τίποτε, εκτός από την κιτρινισμένη φωτογραφία. Αυτό όμως ήταν μέχρι χθες. Γιατί από σήμερα έχω και το βιβλίο αυτό, που είναι ολότελα δικό του.
ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
 ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Η Δέσποινα Χίντζογλου Αμασλίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1950. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στη μικροβιολογία και το βελονισμό. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Αμασλίδη, γαστρεντερολόγο και έχουν δύο παιδιά, την Ιφιγένεια μουσικοπαιδαγωγό και τον Αλέξανδρο κτηνίατρο. Έχει εκδώσει: “Στη σκιά μιας βερικοκιάς” (Ερωδιός, 2011), “Ψυχογραφήματα” (Ερωδιός, 2012) και “Τα 1123 χρόνια της Ρωμανίας” (Μέθεξις, 2014).
περισσότερα
Back to top button